Елит аплодира Крум Дамянов в "Нюанс"

Елит аплодира Крум Дамянов в "Нюанс" | StandartNews.com

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова се оказа сред най-големите почитатели на изключителния скулптор Крум Дамянов. Професорът подреди прекрасните си творби в столичната галерия "Нюанс", а във вторник вечер получи овациите на елита за премиерата на многофигурните композиции в алуминий, интересните интерпретации и живописните си творби. Произведенията разкриват философските и творческите му настроения през годините. С малки изключения, по-голямата част от работите не са показвани. Професорът не крие, че преосмисля старите си творби, вае ги отново, прави им реплики. Изложбата, която може да се види до 12 декември, не е ретроспективна, няма конкретно заглавие и не е подведена под обща тема. Тя е оригинален пластичен възглед върху минало, настояще и бъдеще.

Представените тук творби като "Жертвоприношение Аврамово", "Сатир и Нимфа", "Помпей", "Саломе", "Орфей", "Квадрига", "Античност" са един авторски диалог с традицията. Но при Крум Дамянов познатите ни антични герои и библейски сюжети са с променен смисъл, посока и тълкуване и са превърнати в съвременни символи, феномени и сходства.

Професор Десислава Минчева пише за скулптора: "Той е нещо като "Ролинг стоунс" - с изключително минало и изключително настояще. Би могъл да разчита спокойно и на бъдещето. Неостаряващ е."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай