Елхата в София грейва с 30 000 лампички

Елхата в София грейва с 30 000 лампички | StandartNews.com

Коледа наближава и празничният дух все повече ни завладява. За това допринася и празничната украса в градовете, която през последните години вече е традиция. Кметът на София Йорданка Фандъкова ще запали светлините на коледната елха днес. Първоначалното светлините на дръвчето трябваше да бъдат запалени миналия петък, но заради лошото време, програмата беше отменена.

За втора поредна година дървото ще бъде пред НДК. Елхата ще бъде висока 10 метра и ще я красят около 30 000 лампички и гирлянди с дължина 2500 метра. Празничната програма ще започне в 17,30 часа и ще продължи до 19,30 часа.

Отделно близо 300 коледни звезди и камбанки ще украсят основни булеварди на София. На Моста на влюбените ще има специално направен тунел от светлини, а шейната с елените на Дядо Коледа ще е на традиционното си място - пред Народния театър. На пл. "Св. Неделя" има коледна горичка. Коледни светлинки ще има и в големите паркове на града. 7 км светлини ще блестят 200 дървета на знакови места в града. Около НДК с 4 км светлини са украсени 40 дървета. Булевардите "Цар Освободител", "Мария Луиза", "Тодор Александров" са украсени със светещи завеси, камбани и звезди. От 15 до 19 часа върви и ретротрамвай. Той се движи от площад "Възраждане" през бул. "Христо Ботев", "Петте кьошета", НДК до пазар "Иван Вазов" и обратно.

През уикенда пловдивският кмет Иван Тотев символично запали светлините на коледната елха и украсата в града. Тази година на площад „Стефан Стамболов" греят две елхи – 15-метровото живо дръвче, което се украсява за втори пореден път, както и 7-метрова изкуствена елха.

Миналата година имаше дилема дали да бъде живо дърво или да спазим традицията и да украсим отрязано. Тогава взехме решение да украсим живото дърво и то не кое да е дърво, а това, засадено през седемдесетте години на миналия век по повод раждането на 300 хилядния жител на Пловдив. Това е много специална елха, символизираща разрастването на града през годините. Надявам се да сме живи и здрави и да засадим дървото, което ще отбележи раждането на 500-хилядния жител на Пловдив, сподели кметът Иван Тотев. Той допълни,че тази година е взето решение да има и втора изкуствена елха, която символизира модерния, новия град.

За коледното настроение в града допринасят и ледената пързалка, както и два коледни базара. Единият е до ледената пързалка, а другият - на площад „Стефан Стамболов" по немски образец, организиран съвместно с посолството на Германия и Немската търговско-промишлена палата.

Градската елха във Варна ще грейне по традиция навръх Никулден. На 6-ти декември празничният концерт, под надслов „И грейна нашата елха", ще започне в 18:00 часа на пл. „Независимост". В дните от 7-ми до 10-ти декември от 17:00 часа на площада ще има концерти с участието на фолклорни ансамбли от читалищата и млади изпълнители. На същото място ще бъде разположен и традиционният коледен базар.

Стотици се събраха на тържеството по повод запалването на коледните светлини в Стара Загора в събота. Около 12-метровата коледна елха в парк „Пети октомври" дойдоха много малчугани, които с трепет чакаха появата на Дядо Коледа.

Благоевград тази година може да се похвали с 25-метрова елха. Предстои дървото да бъде украсенo, като по цялата му дължина ще бъдат поставени хиляди лампички и празнични елементи. Вече е монтирана празничната украса и в по-голямата част на града.

Официално коледните светлини на площад "Георги Измирлиев" в Благоевград ще бъдат пуснати днес, когато ще бъде изнесена и богата празнична програма.

Елхата в центъра на Русе пък грейна още в първия ден на декември. Коледното дръвче по традиция светна в присъствието на най-малките русенчета. Четири броя обемни лед фигури са новите попълнения, които са подредени в традиционния коледен кът пред сградата на общината в дунавския град. Сред тях са Снежанка и голям трон, подходящ за сядане. 70 нови светещи елемента под формата на звезди, лъчове и други ще обогатят и обновят украсата в русенските квартали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай