Елеците - последен писък в студа

Елеците - последен писък в студа | StandartNews.com

Червено по Луцифер, препоръчва Албена Александрова
Етно дрехите излъчват шик и екстравагантност

Елекът е новото старо изкушение за дамите, които умеят да разпръскват изненада и да впечатляват с оригинална визия. Дрехата, която понякога напълно прекалено се тълкува в културологичния контекст на самоцелното етно, всъщност може да бъде изключително екстравагантна. Всичко зависи от материите и съчетаването.

"Декорациите превръщат елека в истинско зрелище. Той може да стига до коляното или почти до глезена. Ползва почти всяка жена - защото създава илюзията за по-фин силует и прикрива някои волности около ханша. Няма проблем в дуетите - с рокля, пола, панталон... Няма проблем да бъде от две материи в три дължини - динамиката също елиминира ефекта на закръглянето. Моят любим елек е в крайно нашумялото червено по Луцифер с апликирани листа в тютюн", коментира Албена Александрова. Дизайнерката е непоправим поклонник на аксесоарите. За разлика от много майстори на шева и кройката, които ги прокламират като елементи с поддържаща роля, дамата не се колебае да заяви: "Без тях няма мода". Затова "рошавата гарга" обожава копчетата - които през този сезон са в палитрата на старото злато, издигнатите в култ дантели - но без спекулации с количеството им, ръкавиците - задължително на пръст и половина разстояние от подгъва на сакото.

"Да не забравяме и цепките - те също променят представите за пропорции в наша полза. И ако едната официализирана тенденция за есента и зимата е закодирана в невинаги разумните обеми, то другата е в изкристализирането на класиката - талията става все по-висока, фигурата все по-отчетлива. Въобще 80-те години се завръщат шеметно", казва Албена.

Материите, които тя използва и препоръчва, са "умните" - те се свиват и разширяват в зависимост от температурата на въздуха. Така запазват естествената топлина, съобразявайки се с капризите на тялото, което си е собствен източник на енергия. Александрова се кълне в студените вълни, които напоследък са толкова съвършени, че се леят като ефирни коприни. А когато са в култовото лилаво и топлото зелено, направо се прехласва по тях - това са багрите шампиони в личната класация на дизайнерката. Тя винаги държи да оценява по достойнство. Неотдавна е била на пътешествие из Норвегия и пише шестица на тамошния моден живот.

"Изключителна функционалност - нищо излишно, нищо помпозно. Всичко е ушито така, че да бъде елегантно-удобно. Откровен минимализъм - дори и в моделите на най-предизвикателните западноевропейски марки. Те явно правят специални линии за пазара в Норвегия", коментира Албена.

И понеже винаги се е увличала от анализи и събития, ще дирижира моден блог, наречен "Фешън вирус". В него ще се отразяват възможностите да качи вибрациите в тълкуването на осмото изкуство, чиито творения са продукт на интелекта - на една ръка разстояние от масовите шопинг мераци. Албена работи върху още един проект - виртуалния мол RG. Много й се иска да представи най-доброто от родната индустрия на шика. Особено държи на младите таланти - вече е открила Петя Балева, Кристина Петрова, Теодора Иванова. Те са наясно, че модата е и шиене, а не само диплома от Художествената академия. Александрова не се съмнява, че всеки дизайнер трябва да се справя лично с метъра, ножиците и иглите - затова ще направлява и курсове по моделиране и конструиране.

"Доста българки вече се обличат все по-добре, макар че спецификите за Балканите продължават да дават отражение и в гардероба. Някои дами искат главно да се покажат. Много сме далеч, примерно, от Италия, където са подвластни на всякакви модни влияния. Да не говорим, че мъжете в Милано са абсолютен образец на елегантността", убедена е дамата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай