Екзотична Африка се пренесе в София

Екзотична Африка се пренесе в София | StandartNews.com

Първите дипломати на 13 страни представиха своите родини

Отбелязаха Деня на Черния континент с ястия, напитки и изкуство

Екзотичните вкусове, аромати и изкуство на Африка се пренесоха вчера в София. В Световния ден на Черния континент африканските посланици организираха представяне на своите родини пред българска публика. Многобройните посетители се наслаждаваха на ритми, ярки цветни носии, абаносови жирафи и маски, змийски кожи и крокодилски чанти, сандалови благовония и великолепна африканска кухня.

Събитието, на което дойдоха представители на българското правителство, бизнеса, академичните среди, дипломати, писатели и много посланици, мина под наслов "Африка: Земя на големите възможности". Всички те можеха да пробват от пикантните гозби, ухаещи на екзотични подправки. Традиционната мароканска кухня с известното ястие "Тааджин" се съревноваваше с ястията от Судан и прословутия судански "качамак" - "Ассида със сос Маллах". Никой не си и помисли да подмине африканските сладкиши с канела и карамел, които бяха в изобилие на всичките тринадесет щанда. Те вървяха с чай от червено суданско каркаде и мароканска прясна мента.

Студените напитки от фурми, червени боровинки и горски ягоди се конкурираха със световно известните вина на ЮАР. Щандът на Нигерия събра много любопитни да видят сувенири от страната, а пък алжирците показаха ценни кожени изделия. На щанда на ЮАР се предлагаха и яйца от щраус, а на този на Мали - картини върху кожа и платна с масло на местни майстори. Денят на Африка се проведе под патронажа на външния министър Даниел Митов и посланичката на Египет Манал Ел-Шинауи, която е доайен на африканските посланици у нас. Инициативата е на първите дипломати у нас на Судан, Нигерия, Алжир, Египет, Либия, Мароко, Тунис и Южна Африка и почетните консули на Гана, Кения, Мали, Сейшелските острови и Уганда.

"Тази година Денят на Африка е с акцент върху правата на човека, с фокус върху правата на жените. Приветствам този фокус, тъй като участието на жени в политиката, бизнеса и образованието, науката, и медиите реално гарантира напредък и повече сигурност", каза, зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов по време на церемонията. Африка се пренесе в столицата и с любезното съдействие на M3 Communication Group.

Искаме повече бизнес с България

Г-жа Манал Ел-Шинауи, посланик на Египет

С това събитие искаме да призовeм българските партньори да обърнат по-голямо внимание на Африканския континент за бизнес сътрудничество. Африка е с необятни възможности и бизнесът трябва да ги използва. Бихме искали да привлечем нови партньори от България с цел подобряване на икономическото сътрудничество между страните. Тази година Африканският континент отбелязва годината на човешките права и по-специално на правата на жените. Това е важен момент, който ще бъде отбелязван с различни събития през цялата година. Моето послание е: да се кооперираме, да развиваме сътрудничеството в социален , икономически и културен аспект. И да акцентираме на забележителната роля на жената в развитието на тези аспекти.

Желаем да покажем потенциала на континента

Г-жа Илхам Ахмед, посланик на Судан

Много се радваме, че за втори път 13 страни представиха Африка с нейната кухня, традиции и възможности в областта на туризма и икономиката. Представителят на Министерството на външните работи каза в поздравителното си слово, че България е готова да си сътрудничи с Африканския континент в сферата на икономиката, индустрията, културата и науката. Африка има огромен потенциал. За съжаление този потенциал не е познат в България и целта на тази изложба е точно тази - да покаже възможностите, с които Африканският континент разполага и какво може да предостави на Европа и света.

Строим мостове с Европа

Г-жа Латифа Ахарбаш, посланик на Мароко

Едно такова събитие е начин за сближаване и демонстриране на всички големи възможности, които крие Африканския континент. Мароко показва как се прави малък и среден бизнес, как се създават магазини, как да бъдат ангажирани младите хора в областта на туризма. С такива събития ние искаме да привлечем хората да работят и да инвестират и да спрем нелегалната имиграция. Трябва да се научим да си сътрудничим, за да бъдем по-успешни в спирането на тероризма в глобален аспект. Всички сме заинтересовани от това. Африка е земята на големите възможности и ние сме длъжни да ги покажем, за да бъдат правилно използвани от Европа и други страни в името на човечеството и мира. Мароко е много важна туристическа дестинация в Африка. Страната ни играе ключова роля. Тя строи моста между Европа и Африка.

Трябва да покажем как се развиваме

Г-жа Ванеса Калвърт, посланик на ЮАР

Организирахме Ден на Африка в София, защото искаме да сме единни. Да бъдем заедно и да покажем как се развива нашият континент. Всички ние заедно можем да направим света по-добър, ако работим достойно за неговото развитие и просперитет. Трябва да се борим за нашите цели - да развиваме икономиката и сътрудничеството. Стремим се към една по-добра и развита Африка в един по-добър свят.

Рецепта за судански качамак
"Ассида със сос Маллах"

500 г смляно телешко месо
150 г суха дребна бамя
100 г бяло брашно
100 г доматено пюре
150 г кисело пълномаслено мляко
50 г стрит чесън
2 глави стрит лук
1 пакетче краве масло
500 г грис
Сол, ким, дафинов лист, червен пипер, кориандър, кардамон, лют пипер или малко джинджифил

Начин на приготовление:

Накълцаното месо се смесва с другите продукти и се запържва на бавен огън. Сипва се постепенно малко вода, докато сместа не стане пастообразна. Внимателно и постепенно се прибавят доматеното пюре с брашното. Сместа непрекъснато се разбърква до получаване на соса. Отделно се сваряват на бавен огън количеството грис с пакетче масло и киселото мляко до получаване на гъста субстанция, която се разлива равномерно в купички. След като изстине, се залива с получения сос, който също трябва да е студен. Сервира се като основно ястие и то студено. Идеално за летните жеги с чаша студено каркаде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай