Експерти зоват: Не прибирайте щъркели, алармирайте еколозите

Експерти зоват: Не прибирайте щъркели, алармирайте еколозите | StandartNews.com

Новината за мъжа, който спаси от измръзване щъркели, стана истинска сензация. Експерти обаче призоваха хората да не прибират птиците, а да алармират еколозите. Рисково е да поощряваме хората да задържат бедстващите щъркели в къщите си, да ги хранят, да им оказват много грижи, защото това все пак са диви животни и не можем да кажем дали не са болни и не застрашават здравето им.

Това коментира Десислава Славова – началник отдел „Защита на природата" в РИОСВ-София, във връзка с все по-зачестилите сигнали за бедстващи бели щъркели в страната заради ниските температури. Славова уточни, че прекалената грижа може да доведе до одомашняване на птиците, а това са диви животни и трябва много умело да се подхожда към тях. „Това, което хората трябва да направят, когато видят бедстващ щъркел, е да пуснат сигнал до съответната Регионална инспекция по околната среда и водите и във възможно най-кратък срок да се прецени състоянието на птицата – дали да се остави на място или да се изпрати във ветеринарна клиника за лечение. Тоест, прекалената грижа по някой път може да има обратен ефект за птиците", коментира още тя.

Завчера Сафет Халид от силистренското село Зарица се превърна във Фейсбук, а след това и в медийна новина, след като стана ясно, че е прибрал четири щъркела на топло в дома си. Неговият пример не остана самотен. След като във Фейсбук се появи информация, че щъркели бедстват край село Орляк, общинарите от Тервел действаха като отряд за бързо реагиране. За радост се оказа, че щъркелите, макар и вероятно гладни, не са замръзнали и благополучно са отлетели от полето край село Орляк. 20 измръзнали щъркели пък бяха прибрани в гаража на Община Дулово. Те са вече на топло до парното. Администрацията се включи в спасителните акции в защита на бедстващи птици в Североизточна България, съобщи БНР. От завчера в региона еколози, представители на местните власти и обикновени хора помагат на щъркели в беда.

Ако попаднете на птица или животно от защитен вид, включен в Закона за биологичното разнообразие, може да се свържете и със съответната Регионална инспекция по околната среда и водите на територията, на която се намирате. За посредник може да използвате телефон 112.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай