Експерти от Виена ще консултират София по изграждане на инсталацията за РДФ гориво

Експерти от Виена ще консултират София по изграждане на инсталацията за РДФ гориво | StandartNews.com

Кметът на община Виена Михаел Людвиг изрази готовност да продължи да сътрудничи на София с експертна помощ в областта на управлението на отпадъците. За това се разбраха днес на среща кметовете на София Йорданка Фандъкова и на австрийската столица – г-н Людвиг.

В областта на управлението на отпадъците, където експерти от „Виена енерджи" консултират София, опитът на австрийската столица, е много важен и актуален, посочи кметът Фандъкова.

Сътрудничеството на София и Виена в тази област започна още при предходния кмет на Виена г-н Михаел Хойпъл.
В София, благодарение на европейската солидарност, са изградени съвременни инсталации за преработка на отпадъци и отделянето им за рециклиране. От отпадъците се произвеждат ресурси като електричество и компост. На финала е разработката на последния етап за изграждане на инсталация за производство на топло- и електроенергия от РДФ-гориво, получено от завода за отпадъци на София.

Опитът и експертната помощ на Виена, която е най-добрият град за живеене в света, е много полезен и важен за нас в разработването на ефективни модели за промяна и развитие на града, каза кметът Фандъкова.

Темите, от които се интересувате, са написани и в нашата работна програма, каза кметът на Виена г-н Людвиг. По думите му в момента Виена също разширява мрежата на своето метро и развива обществения транспорт, а въпросите, свързани с екологията, климатичните промени и интелигентните градове, са много съществени.

София ще продължи сътрудничеството си с Виена по приоритетни области, с които се променя и развива града. През последните години двете столици имат утвърдено сътрудничество в областта на транспорта, транспортната инфраструктура, екологията, управлението на отпадъците, борбата с климатичните промени и културата. Развива се и сътрудничеството в областта на икономиката и бизнеса.

Експерти от община Виена са помагали и продължават да консултират Столичната община в различни сфери. През годините са развити активни контакти в сферата на транспорта, споделянето на ноу-хау в областта на паркирането, което е развито в София на база на опита на австрийската столица. София развива и разширява системата си за обществен транспорт на база на опита на община Виена. Фандъкова посочи, че активно продължава изграждането на столичното метро, като за последните 10 г. построихме около 30 км нови линии, а в момента строим нова трета линия на метрото. Метрото на София се изгражда с помощта на европейско и местно финансиране. В София са обновени 90% от тролейбусния парк, над 50% от автобусния, продължава изпълнението на програмата за закупуване на нови автобуси и вече са доставени първите електробуси, предстои доставянето и на нови 13 трамваи.

На срещата, която се проведе в сградата на община Виена, присъстваха Н.П. д-р Иван Сираков - посланик на България в Австрия, Николай Стойнев - зам. председател на Столичния общински съвет, Владимир Данаилов - главен изпълнителен директор, Столичната общинска агенция за инвестиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай