Експерт от Германия ни учи как да пазим крепости

Министерство на културата събира учени на форум за културното наследство

Експерт от Германия ни учи как да пазим крепости | StandartNews.com

София. Как да реставрираме крепости и базилики и как да пазим паметниците на културата си ще ни учи във вторник проф. д-р Михаел Петцет. Именитият германец е почетен председател на ИКОМОС - Международния комитет за паметници на културата и забележителни места. Това е единствената по рода си в света глобална неправителствена организация по опазване на културното наследство.

Тя е научен консултант на ЮНЕСКО. Проф. Петцет ще даде своите съвети за консервация, реставрация и обновяване на паметниците по време на международния форум за опазване на недвижимото културно наследство, организиран от министерство на културата във вторник в София.

Ще спорим докъде и как да се реставрира, каза за "Стандарт" модераторът проф. Божидар Димитров. Група специалисти, сред които и моя милост, са на мнение, че паметниците трябва да се възстановяват изцяло. Други колеги защитават тезата, че няма достатъчно убедителни данни как е изглеждала дадена църква или крепост, и реставрацията трябва да бъде частична, обясни шефът на НИМ. Той очаква сблъсък на позиции и по въпроса как да се реставрира. Печален пример е Пернишката крепост, където се използваха пластмасови елементи. И сега там няма да видите нито един турист. За разлика от Белчин, където през уикенда няма къде да се паркира - хора от цяла България посещават Цари Мали град, каза още Димитров.

Тайни от реставрацията на Двореца Евксиноград и крепостта "Кастрици" ще разкрият проф. д-р арх. Николай Тулешков и проф. д-р арх. Жеко Тилев.

Кулата на "Кастрици", която е залепена до крепостта, се възстановява в най-високата си точка до 12 м, каза за "Стандарт" проф. Тулешков. Той допълни, че реставрацията се осъществява с маркиране на фугата между оригинала и новата. Цитаделата ще се възстановява с камък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай