Експерт: Над 30% от фирмите, превозващи хора извън страната, са нелегални

Експерт: Над 30% от фирмите, превозващи хора извън страната, са нелегални | StandartNews.com

Над 30% от автобусните фирми, които превозват хора извън страната, са нелегални. Това заяви пред „Фокус" Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи. И уточни, че хората сами си купуват билети за подобни превозвачи, до Германия и Холандия, а също и вътре в страната.

„Все едно, както сте вие и си купувате един микробус и си пускате в интернет обява, че превозвате хора и тръгвате сами с един шофьор на път", коментира още Топалова. И уточни, че за тази дейност фирмите използват трима шофьори.

Само агенция "Митници" може да каже количеството на нелегалните товари, превозвани от страна на автобусните превозвачи, коментира експертът. „Става дума за хора, които нямат билети, нямат нищо, които са се качили на буса и се возят", добави тя по повод катастрофата на автобус в българска регистрация на немската магистрала А3.

Само в Сърбия наскоро е имало 2 или 3 катастрофи с нерегламентирани превозвачи, които превозват хора без билети, както и няколко пътни инциденти с такива превозвачи в България. „ДАИ и НАП трябва да засилят присъствието си при тези превозвачи, защото там не се плащат данъци, а това е сива икономика", поясни тя.

Две трети от превозите се реализират от нелегални превозвачи, които съсипват бизнеса и подлагат на риск живота и здравето на пътуващите, каза още експертът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай