15:25 ч.

12.10.17

2 мин.

0

11

0

Еколози си избраха вариант за "Струма"

от редактор |

Еколози си избраха вариант за "Струма"

Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) при МОСВ взе решение на заседанието си днес за одобряване на осъществяването на инвестиционното предложение за „Подобряване на трасето на Лот 3.2 на автомагистрала „Струма" по Източен вариант Г 10.50. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. 


Предвид големия обществен интерес, при взимането на решението членовете на съвета проведоха задълбочена експертна дискусия. Те се съобразиха със значителния брой, постъпили в хода на процедурата по оценката на въздействието на околната среда (ОВОС) различни по характер становища, позиции, мнения и възражения по различните варианти на трасе. Бяха взети предвид резултатите от проведените обществени обсъждания и заключенията на независимите експерти от извършените ОВОС и Оценката за съвместимост с предмета и целите за опазването на защитените зони от мрежата Натура 2000.


Процедурата по ОВОС започна през април 2015 г. Тя се проведе при стриктно спазване на всички нормативни изисквания на Закона за опазване на околната среда. Направени бяха допълнително значителен брой консултации с други ведомства, организации и институции за обективно вземане на решение предвид приоритетността на обекта и проявения голям обществен интерес.


За да подпомогнат вземането на решение, в състава на заседанието на ВЕЕС бяха включени представители на научната общност и други експерти. Заседанието на 12 октомври 2017 г. беше насрочено със заповед на министъра на околната среда и водите, съгласно Правилника за функциите, задачите и състава на ВЕЕС. В работата на заседанието участва и представител на НПО, определен според правилника.


С взетото решение по ОВОС за одобряване на Източен вариант Г 10.50 на трасе на Лот 3.2 на автомагистрала „Струма" са предписани задължителни за изпълнение условия и мерки по Закона за опазване на околната среда при всичките етапи по реализацията на инвестиционното предложение.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Иван · 20:59 · 14.10.2017
Тия яко се самозабравиха. Непрекъснато се пречкат там където не им е работа.
Алекс · 08:52 · 13.10.2017
Дано псевдо-еколозите най-после да са мирясали, защото заради тените фалшиви претенции и забавяне на строителството на магистралата България е заплашена от Европейския съд и заплащане на тежки глоби.
Тони · 19:39 · 12.10.2017
Тия нахалници все едно са ги поканили на ресторант та си избират от менюто! Няма такива нагли хора!
Самсон · 19:21 · 12.10.2017
Хайде на бас, че този вариант ще е най-скъпия и с най-много дейности, които трябва да се извършват от зелените НПО-та. Както казах и преди, всичко се прави не за природата или за хората, а заради пари. Видяха, че има голям бюджет за строителство и ще се мятат милиони наляво и надясно и хоп и те да получат нещо. Като пиявици са тия.
Георги · 18:47 · 12.10.2017
Покрай мръсните игри на тези уж еколози, пострадаха много хора по сегашния път, които им висят на сметката.
Иван · 17:09 · 12.10.2017
Какво ни интересуват псевдо-еколозите, начело с Тома Белев?
Потребител · 16:38 · 12.10.2017
Еколозите само пречат да се развие една нова , добре застроена, просперираща , опасана от магистрали и скъпи тузарски комплекси държава! Изгонете ги от държавата - не ни трябват планини, пасища, реки , гори и море, трябват ни пари за да живеем сега!
Потребител · 18:46 · 12.10.2017
@Потребител @Потребител
Сиси · 16:34 · 12.10.2017
В магистралите е бъдещето, не сме 19 век да се движим с каруци. Дано не се позволява да се осуетява строенето, че винаги има мрънкалници
Потребител · 16:26 · 12.10.2017
НПО-тата са пречка в изграждането на магистралите,ски туризмът и за всяка нова идея в страната.
Потребител · 16:19 · 12.10.2017
Дано едни определени хора не продължат да спъват и пречат на това да имаме най-накрая Струма! Дано!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент