Един областен град се изселва годишно

Един областен град се изселва годишно | StandartNews.com

Всяка година от България трайно се изселват по 70-80 хил. българи. По един областен град изчезва в последните 7-8 години. Какво по-лошо трябва да стане, та да ни чуят тези 3-4 партии в управлението и тези в опозиция, за да намерят консесус, да стабилизират страната и да вървим напред, алармира в Плевен лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той взе участие в в дискусионен форум „Анализ на пазара на труда".

В политиката на сегашното правителство липсват три основополагащи неща, които, ако не бъдат изпълнени, ни чака драматичен срив, предупреди Димитров. Стабилизация и оздравяване на стратегическата инфраструктура е сред основните приоритети, за които най-големият синдикат е на едно мнение с бизнеса. Магистралите са много важни, но те далеч не стигат, за да стане страната атрактивна за предприемачите, отбеляза Димитров. Той посочи като ключови и основопогащи секторите ВиК, енергетика и ж. п. транспорта, за които е необходима нова 10-годишна дългова стратегия. Тя трябва да покрие нуждата от близо 20 млрд. лв. за стабилизирането им.

Като втори важен момент Димитров посочи възраждането на индустрията. От КНСБ са разработили предложение за индустриални мощности в 10 важни сектора на икономиката. До две седмици ще бъде готова стратегията за развитие на индустрията, която е създадена с подкрепата на работодателските организации

Трети важен момент е повишаването на доходите, заяви Пламен Димитров. Той се аргументира с факта, че в момента в страната произвеждаме с една трета повече в сравнение с началото на прехода. Средната работна заплата обаче е едва 85 на сто от тогавашната. Има възможност за вдигане на доходите, категоричен бе той. Според него политиката на колективното договаряне няма алтернатива. От синдиката са внесли в парламента документ, който засяга правото на свободното сдружаване и колективното договаряне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай