Джулая напълни Шабла и Тутракан

Джулая напълни Шабла и Тутракан | StandartNews.com

Култови групи и цяла нощ купон за първия ден на юли

Една хипарска традиция, родена през миналия век, вече може да се нарече и българска. Юлското утро с всяка изминала година става все по-популярно и стотици се събират на брега на морето, за да посрещнат изгрева на слънцето. За първи път голям концерт за посрещането на Джулая тази година направи и най-източната българска община - Шабла.

От три часа след полунощ на сцената на къмпинга край Шабла се качиха култовите музиканти, обединили се в групата "Легендите". Над 1000 души бе тяхната публика, която заедно с Данчо Караджов, Любо Киров, Стенли, Косьо Марков, Константин Цеков и Митко Кърнев изпя вечните български хитове и посрещна изгрева на юлското слънце.

В ефира на БНТ Любо Киров сподели, че

младеж го е помолил да му помогне да си върне дамата

на сърцето през сълзи. Обърнал се точно към него, защото дамата била почитателка на певеца. Той сподели, че е откликнал на молбата на младежа, като добави, че за него това е най-голямото щастие - да събере двама души, но е посъветвал младия човек да заслужи любовта на дамата.

Джулая напълни къмпинга край Шабла и изпълни заведения и капанчета с гости, не без радост отчитат от морското кметство, като добавят, че това е била и целта на концерта - да помогнат на местната икономика, защото общината е малка. Сред посрещачите на изгрева са били и много румънци, разказаха още от общината. Опитахме се да рекламираме силно концерта при съседите в Румъния, сподели Иванка Господинова от кметството. Специално за Джулая в Шабла са пристигнали много хора от София, които са си направили резервации и остават и за уикенда, каза Господинова. Много варненци и добричлии също избраха този път шабленския плаж и "Легендите".

Други обаче останаха верни на традицията и за поредна година опънаха палатки на платото на Камен бряг, където изгревът бе посрещнат

под звуците на култовата песен на "Юрая хийп"

но тази година тя бе в изпълнение на каварненската банда Jeremy, която подгря преди дни "Куин" за концерта им в София, а с Адам Брайън Мей и Роджър Тейлър и останалите каварненски музиканти ще са заедно общо в три от концертите им. Това, което тази година направи впечатлениеq е, че младите музиканти не успяха да съберат толкова хора пред сцената, както големия Джон Лоутън и множеството масово бе на ръба на скалата зад обезопасителната лента, за да наблюдава изгрева. Дни преди култовата утрин кметският наместник на Камен бряг Георги Кръстев подготви откритата сцена в местността Огънчето. Най-голямата грижа на бившия военен бе край опасните скали да не стане инцидент. Заедно с шефа по сигурността в община Каварна обезопасиха терена с метални заграждения, ленти, а светещи балони, както винаги, очертаваха стръмния бряг, така че всеки да внимава да не падне. Сред дошлите на Камен бряг имаше и цели семейства. Развълнувано дете обясни, че за първи път вижда как слънцето изгрява.

"Българи, събудете се с този прекрасен изгрев!", възкликна възторжена поклонничка на Джулая.
Тази година за пръв път самият Лоутън и групата БТР посрещнаха изгрева на първото юлско утро не на Камен бряг, а на брега на р. Дунав - в Тутракан. Именно там се премести традиционният музикален фестивал, който досега се провеждаше в Камен бряг. Там беше и бившият кмет на Каварна Цонко Цонев, който публикува снимки от събитието в профила си във фейсбук. В първата юлска утрин Лоутън и БТР изпяха "Джулай морнинг.

Цонев се прояви като бек вокал

и Джон Лоутън го похвали за доброто представяне.
И тази година десетки почитатели на Джулай морнинг посрещнаха утрото на 1 юли на Централния плаж в Бургас. 12 часа продължи концертът на откритата сцена до моста под Морското казино. 11 рок групи, сред които "Контрол", "Хоризонт" и "Уикеда", участваха в концерта. С песни, китари и запалени огньове, жители и гости на града посрещнаха изгрева на слънцето.

В Кърджали също празнуваха

За първи път кърджалийци посрещнаха изгрева на 1 юли на брега на яз. "Кърджали" с "Джулай морнинг". На рок концерта бяха дошли много хора и от вътрешността на страната, имаше гости и от съседна Гърция и далечна Англия. "Пожелавам посрещането на първото юлско слънце да стане традиция за Кърджали, а Джулая да събира всички, които обичат рок музиката и които се чувстват свободни и със свободен дух", каза кметът на Кърджали Хасан Азис. Той откри празничната вечер и увери феновете, че общината ще подкрепя и в бъдеще инициативата. Първото издание на Джулай морнинг започна в 21 часа на открита сцена пред кораба ресторант "Емона" на яз. "Кърджали". Пет групи свириха без прекъсване до изгрева на слънцето - "КЕФ БЕНД", Old School Band, B. L. V. Funky Trio и Olden Beat от Кърджали, както и софийската "Блус Трафик".

Безплатен интернет на Каварна рок фест

Феновете на рока вече изпълват базите в Каварна и околностите и тръпнат в очакване на нови емоции, след като част от тях посрещнаха по традиция юлския изгрев на Камен бряг. Община Каварна и Лауд консертс осигуряват постоянен безплатен достъп до интернет по време на Каварна рок фест. Цялата спортна зона, която включва стадион "Калиакра" и къмпинг зоните на Каварна рок, са осигурени с безплатна Wi-Fi мрежа, съобщават от общината. Това ще даде възможност на хилядите фенове на рока да споделят емоциите и преживяванията си в социалните мрежи, информират още от кметството. За поредна година ще работи и фестивалното радио на Тангра мега рок, като излъчванията ще започнат в 12 часа на 2 юли - първия ден на феста. Така феновете на рока ще могат да следят фестивалните новини, да чуят интервюта с изпълнителите на живо, както и изпълненията на групите. Организаторите съобщават, че все още билети за тазгодишното издание на феста могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim (www.eventim.bg) и партньорите в цялата страна - магазинитe Office 1 Superstore, OMV, Picadilly, Техномаркет, Технополис.

Продажбата на билети от касата на място започва днес по обяд. Цената на еднодневния билет е 65 лв., а на двудневния - 109 лв. На притежателите на двудневен билет за фестивала ще бъдат поставяни гривни на пункт пред входа на стадион "Калиакра", който ще работи от 12:00 часа на 1 юли.

Вратите на стадиона на 2 и 3 юли ще бъдат отворени за феновете от 16 часа, а първата група излиза на сцената в 17 часа. Както вече "Стандарт" писа, хедлайнер на първата вечер е Axel Rudi Pell, които ще забият в 21.55 ч в събота. ПРеди тях на сцената ще се качат, за да нажежат феновете на твърдата музика, бандите Therion, Varg, Odd Crew и E-an-na.

Повечето от групите ще раздават автографи в периода от 14.45 ч до 16.00 часа на входа на стадиона. На същото място почитателите на Axel Rudi Pell ще могат да се сдобият с безценния му подпис след изявата му на 2 юли от 24 часа. Най-запалените фенове могат още от днес да опъват палатки в обособените две къмпинг зони за фестивала. Феновете на Цар Футбол ще следят мачовете на големи екрани на стадиона по време на концертите, а на бара пред залата на стадиона ще има специални Happy Hour промоции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай