Дядо Николай се разплака

Светият дух ще реши кое е добро, каза той за избора на нов патриарх

Дядо Николай се разплака | StandartNews.com

Пловдив/София. Със сълзи на очи пловдивският митрополит Николай изнесе заупокойна молитва в памет на патриарх Максим. В съслужие с пловдивските свещеници в храма "Света Марина" дядо Николай се помоли за душата на духовния си водач. "Сякаш светинята дойде да прибере нашия патриарх в рая", каза владиката, като имаше предвид копието на чудотворната икона "Достойно есть", която монасите от Света гора донесоха като подарък за 100-годишния юбилей на храм "Св. Александър Невски" и по случай 98-я рожден ден на дядо Максим. "Той никога и никого не изостави в молитвите си. Нека и ние никога да не го оставим в нашите молитви", призова от олтара дядо Николай.

"Цялото свещеничество и православните християни да приведат глави пред делото на Българския патриарх Максим", каза още в словото си митрополит Николай. Според него Българската църква, народът ни и Клирът ни търпи тежка загуба. Той допълни, че Максим е извървял своя живот и служение достойно и е опазил не само своята вяра, но и вярата на българския народ през тежките години на воинстващ атеизъм и времената на зловредния разкол на българската църква.

"Всичко това той е сторил със силна вяра в Бога, упование, търпение, с любов и кротост. Като е отправял усърдни молитви към Бога Негово Светейшество е извел кораба на църквата, въпреки стихиите и бурите на житейското море", заяви пловдивският митрополит. Той се обърна към българския народ с призив да не изоставя своя наставник, така, както патриарх Максим през тези 41 години патриаршеска служба не е изоставил никого. "Българският народ да не го изоставя в молитвите си, да го помни и да подражава на вярата и добродетелите му", каза дядо Николай. Той призна, че се сбогува с патриарх Максим с много мъка и молитви.

След молитвата той сподели, че ще се раздели с патриарха с много мъка и молитви и отново се разплака. По-късно дядо Николай пристигна в София за траурно заседание на Синода след кончината на патриарха. "В най-тежките времена за Светата ни църква Негово Светейшество Патриарх Максим се бори срещу атеистичния режим и след това във времената на църковен разкол беше като една скала, в която се разбиваха стихиите на изпитанията в Светата ни църква", каза пред журналисти пловдивският митрополит.

 „Светият дух, който постави именно патриарх Максим, а не някой друг на патриаршеския трон за 41 години, ще промисли кое е добро, полезно и спасително за благочестивия български народ", отговори Николай на въпрос какъв трябва да бъде новият патриарх.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай