Двигателят на метрото

Двигателят на метрото | StandartNews.com

Спецът се отделя от влакчето само за седмица в годината

Стоян Братоев чете по едно криминале на ден, радват го две внучета

Метрото е голям, сложен и тежък обект. За построяването му имат заслуга проектанти, архитекти, строители, надзорници, затова и признанието е за колектива. Аз съм само моторът на тази работа. Така оценява 30-годишната си работа по подземната железница Стоян Братоев. Той се свързва с тунелите още през далечната 1974 г., когато е приет в строителния университет, тогава ВИАС. Стоян Братоев е сред четиримата избрани от общината да изучават специалността "Тунели и метрополитени". Завършва я през 1979 г. и влиза под земята да участва в строителството на първите тунели.

Шефът на столичния метрополитен е роден в село Пресиян, Търговищко. Той

завършва
математическа
паралелка

с пълно отличие. Със същия успех приключва и висшето си образование. Още по време на следването си се свързва със строежа на подземната железница и така до днешен ден. От 1979 г. до 1982 г. е технически ръководител на обекта. През 1985 г. защитава докторантура по метростроителство. През 1992 г. е вече старши научен сътрудник в Научноизследователския строителен институт. Четири години след това става хоноруван преподавател. От 2012 е професор.

От 1999 г. години Стоян Братоев управлява софийското метро като изпълнителен директор. Освен че се занимава с експлоатацията на мотрисите и поддръжката на тунелите, той и строи подземната железница. "До сега сме имали десет пуска на различните отсечки", припомня си той. Рязал е лентички и с Бойко Борисов като кмет и със сегашния градоначалник Йорданка Фандъкова. Преди три години става почетен гражданин на София. Само преди две седмици пък стана ясно, че е удостоен с орден "Стара планина". За него премиерът Борисов казва, че "в други времена щеше да е герой на социалистическия труд". Фандъкова пък уточнява с усмивка, че неслучайно косата му е побеляла през годините, в които прокарва тунели под земята на София с невероятна и неочаквана за мнозина бързина и точност.
Самият Братоев

не се смята
за герой и

дори се ядосва на прекалените хвалби по негов адрес. "Знам си собствения принос, но метрото се гради от колектив, затова и смятам, че отличието е за всички", коментира метроспецът. Хората, които работят с него, знаят, че не се церемони особено и словесните му изяви са в прав текст. "Баща ми казваше, че за да се решават проблемите, са нужни определени хора, за всеки проблем си имало човек, който да може да го реши, а на нас ни се налага всеки ден да се справяме с различни проблеми", споделя Братоев.

А иначе шефът на столичния метрополитен е горд дядо на четиригодишния Кристиян и на внучката Ана-Софи, която е само на година и половина. Голямата му дъщеря Розинка е икономист и живее в Германия. Малката Боряна е юрист и работи по специалността си.

Стоян Братоев се отделя от метрото само за една седмица в годината. Тогава се отдава на любимото си занимание четенето. "Чета криминалета, защото така се разтоварвам и си почивам", разказва Братоев. Дори когато ходели фамилно на море, му се случвало да остава в стаята и за един ден да успява да затвори последната страница на книжката. "Не си падам особено по плажа, предпочитам да лежа на сянка и да чета", обяснява с усмивка шефът на столичното метро. А като свърши седмицата, той се "гмурва" обратно в подземната железница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай