Двама се загубиха в планината

Двама се загубиха в планината | StandartNews.com

Младеж и девойка бяха принудени да потърсят помощ от планинските спасители заради гъстата мъгла и снеговалежа в Пирин планина. Двойката закъсала в района под връх Полежан. Нито момчето, нито момичето успели да се ориентират накъде да продължат пътя си, тъй като на 5 метра напред не се виждало нищо.

Затова се обадили на телефон 112 и подали сигнал, че бедстват. „Обадиха се в неделя към 12,00 часа на обяд. Веднага тръгнахме четирима души от нашия спасителен отряд с една моторна шейна. Времето беше неприятно, валеше сняг, а мъглата можеше с нож да се реже. Казах им по телефона на бедстващите младежи да не мърдат, за да ги намерим по-лесно. Защото имаше риск в мъглата да не ги открием, а те бяха на надморска височина от 2800 метра", разказа шефът на спасителния отряд в град Добринище Цветан Пчелин.

Той и колегите му успели да стигнат до двамата туристи в 15,00 часа. Момичето е качено на шейната, а момчето слязло пеша заедно с част от спасителите. Всички се прибрали на сухо и топло в хижа „Гоце Делчев" в 17,30 часа. След това младежите са закарани до града. „На възраст бяха около 25 години, от Плевен, много добре екипирани, отлично подготвени. Но мъглата ги е стреснала и решили да потърсят помощ, за да не са загубят и да се изтощят, докато обикалят из гората, без да намерят верния път към хижата", каза още планинският спасител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай