Два сайта разказват за българските войни

Два сайта разказват за българските войни | StandartNews.com

Агенция "Архиви" качи документи и снимки от Сръбско-българската война и Първата световна

Държавна агенция "Архиви" пуска в чест на Гергьовден два нови сайта, които разказват за войните. Първият от тях е посветен на Сръбско-българската война и може да бъде видян на http://archives.bg/wars/sb. Вторият е свързан с участието на страната ни в Първата световна война и може да бъде разгледан на http://www.archives.bg/wars/ww1.

Двете интернет страници са част от тематичния сайт на агенция "Архиви", посветен на войните на България, който тръгна миналата година с документи от Втората световна война.
На сайтовете може да бъде открита синтезирана информация за участието на България в тези две войни. Качени са и списъците както на загиналите, така и на наградените ни бойци. Там има данни за 860 загинали военнослужещи в Сръбско-българската война и за повече от 51 300 наградени офицери, войници и граждански лица за участието им в Първата световна война. Базата данни за тях е създадена на основата на съхранените в документалния масив на Държавния военноисторически архив - Велико Търново списъци на участници във войните. Разширената търсеща система, която сайтът предоставя, дава възможност на потребителите за търсене по различни параметри (по война, ключова дума, хронология, архив или по име, месторождение, войскова част, чин, награда, място на гибел, място на гроб, дата на смъртта, архив на съхранение и ключови думи). Сайтовете включват разнообразни документи и снимки от фондовете на държавните архиви - 675 за Сръбско-българската война и 3075 за Първата световна война, като общият брой на дигиталните изображения е близо 73 000. Документалният разказ проследява подготовката, бойните действия, военновременния бит на населението, последиците и други аспекти на военните конфликти.
Секциите "Документи" показват

колекция от най-разнообразна документация

свързана с войните - от военна книжка на някогашен наш боец до автобиографични бележки на участници в битките. Публикувана е например кореспонденцията на Княжество България по повод Съединението, както и телеграмата, която Привременното правителство на Източна Румелия изпраща до княз Александър I за провъзгласяване на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Съхранен е и указът на княз Александър I за свикване на "всички чинове от запаса и мобилизация на армията". В секция "Галерия" са качени редица снимки на войници и командири във войните.
Документите от Първата световна пък са разделени на няколко подсекции - от всичко, свързано с началото на войната, до лични документи. Сред тях може да се видят автобиографични спомени и дневници на участници в сраженията, както и дневник на момиче, разказващ за изпращането на баща й във войната.

Запазено е писмо от Антон Страшимиров

свързано с подготовката на Първата световна война. Съхранен за потомството е и законът, обявяващ Царство България във военно положение, приет на 29 юли 1914 г. от XVII народно събрание. Сред документите има и проект за решение на парламента за освобождаване от мито и други такси покъщнината и добитъка на бежанците от Тракия и Македония, което така си и остава неразгледано. Сред неразгледаните документи е и проект за Военнонаказателен закон. Пазят се бюлетини за хода на военните действия, както и апел от щаба на руските войски към българския народ, насочен против включването на България в Първата световна война на страната на Централните сили. В секцията "Галерия" има и доста военни карти от този период, както и календари с патриотични изображения. Сайтовете са предназначени за всички, чието любопитство към историята ги кара да търсят автентични документи. Идеята на екипа, който ги прави, е те да подпомагат не само изследователите, а и наследниците на участвалите във войните, както и младите хора, на които тепърва предстои да изучават миналото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай