Дреболиите разболяват

Дреболиите разболяват | StandartNews.com

Не докосвайте лицето си без нужда - запушва порите и докарва обрив

Сърфирането из Фейсбук и разхвърляното бюро могат да ни изложат на риск

Денят дори още не е преполовил, а вече сме се изложили на риск, без да разберем. И то няколко пъти. От health.yahoo.com са направили класация на нещата, за които дори не подозираме, че са опасни, но за сметка на това ги правим несъзнателно всеки ден, още от сутринта.

Докосваме лицето си

Просто не можем да се стърпим! Проучванията показват, че хората пипат лицето си средно по 4 пъти на час. А защо това е проблем? Масите и работните бюра "приютяват" огромен брой бактерии, които понякога са дори повече от тези на седалките в обществените тоалетни, твърдят учени от Аризонския университет. Така че ако подпирате ръце на бюрото и после с тях докосвате лицето си, има голяма вероятност да се разболеете или да получите обрив. Да търкате или дори само да докосвате лицето си с мръсни ръце, може да ви докара акне или още по-лошо - възможно е порите ви да се запушат.

Залепени за стола

Безброй изследвания доказват, че продължителното стоене зад бюрото е вредно. Хиляди пъти сме чували, че то може да ни докара редица болести - затлъстяване, сърдечни проблеми, диабет и т.н. От проучване на Северозападния университет разбираме, че освен всичко това, продължителният престой в седнало положение увеличава с 50% риска от това краката ни да "откажат" и да получим трайно увреждане - да изгубим двигателните си способности. Съветът на специалистите е да не седим неподвижни на стола повече от 30 или най-много 60 минути. 5-6 минутни разходки около офиса на всеки половин час са препоръчителни.

Сърфираме из Фейсбук

Сърфирането из Фейсбук може да е опасно за връзките. Изследователи от Чили са установили, че хората, които активно използват социалната мрежа, е два пъти по-вероятно да обмислят раздяла с половинката си, а още по-страшното - дори и развод. Истината е, че Фейсбук понякога е причината да станем по-ревниви и по-често да се караме с партньора си.

Закуска пред компютъра

Смачкана опаковка от десертче и празен плик от чипс на бюрото - знак, че и вие сте от хората, които често хапват пред лаптопа. Учени от университета в Ливърпул доказват, че хората, които се хранят, докато едновременно се занимават с нещо друго - независимо дали работят пред компютъра или просто гледат филм, поглъщат повече калории. Най-добре е, когато похапваме, да не се занимаваме с нищо друго, а да се фокусираме само върху храната, съветват специалистите.

Търкаме очи

Потъркването на очите също може да е вредно, а като резултат може да развием болестта кератоконус. Така се нарича заболяването на роговицата, при което тя прогресивно изтънява и се изкривява. Очните лекари в началото изписват очила, по-късно контактни лещи. След известно време обаче вторите трудно се понасят от пациента. В крайните стадии на заболяването роговицата става толкова остра, че е невъзможна оптична корекция. Това разказва проф. Кейт Уолтър, специалист по офталмология. Ако постоянно усещате сърбеж или контактните лещи дразнят очите ви, задължително се консултирайте с очен лекар.

Синдромът на разхвърляното бюро

Невероятно, но факт - бъркотията на бюрото ви може да повлияе на здравословното ви състояние. Учени от университета в Минесота дори са провели специално изследване на тази тема. Участниците са били разделени на две групи - едните прекарали 10 мин на разхвърляни офис бюра, а другите - на подредени. След това им били предложени ябълка и шоколад и им дали възможност да изберат кое от двете да си хапнат. 67% от участниците, прекарали време на подреденото бюро, избрали ябълката, а 80% от тези, които са били на разхвърляното, избрали шоколада. Организираните и подредени места ни карат да правим по-добри избори и да взимаме правилни решения, твърдят изследователите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай