Доктор по администрация лекува сградите на София

Доктор по администрация лекува сградите на София | StandartNews.com

Жълтите павета, Народният театър, езерото "Ариана", Софийският университет, Ротондата "Свети Георги". Това е сърцето на София, а пулсът му е в ръцете на една крехка на вид дама с желязна система от житейски и професионални правила. Вергиния Стоянова е кмет на район "Средец". Тя е първият общинар - доктор по администрация. "Управленската култура като фактор за осъществяване на европейските политики за развитие на местната администрация" е темата на доктората й. Между другото управленската култура си личи още от входа на районната администрация. Стогодишната сграда на "Леге" 6 е ремонтирана така, че да е удобна и достъпна за гражданите. А само преди четири години е била с пропаднал гредоред и продънени подове. Сега обаче дискретна рампа води до фронт офиса. "Преди да направим ремонта, различните служби бяха пръснати на осем места", разказва Стоянова. Сега всичко е събрано на пет етажа. Автентичният вид на сградата е западен, но с модерна функционалност.

Вергиния Стоянова е завършила УНСС, специалност счетоводство и контрол. Веднага след висшето образование започва работа в Столичната община. Първоначално е счетоводител в район "Панчарево", след това главен счетоводител в "Лозенец", а преди да поеме "Средец" е зам.-кмет на "Красно село". "Вече 19 години съм в общината, мога да напиша история", шегува се Вергиния.

Като почитател и радетел на точните сметки и ясните правила, тя прави кариера стъпка по стъпка в местната управа. "Когато заех поста в "Средец" не съм очаквала, че в района се преплитат толкова много интереси. Справям се, като спазвам стриктно буквата на закона. Помага ми педантичността на счетоводител и опитът като служител в общината, но също теорията, която усвоих с магистратурата по публична администрация в НБУ, разбира се, и докторатът", споделя Стоянова. Един от поводите за гордост на районния кмет са реновираните стари сгради, а те са стотици в нейния район. Хората, които помнят олющените фасади с ронеща се мазилка, вече могат да видят резултата от нейните усилия. 104 са сградите, които са изцяло санирани, а над 200 са изпълнили предписанията, направени от районната администрация.

Само преди петдесетина дни Вергиния роди своята дъщеричка Адриана. Предната седмица е правила погача на бебето, но вече поделя времето си между мъничето и кабинета. За празненството обаче дамата запретнала ръкави и като любител на кулинарията приготвила ястията. Съпругът Филип също е икономист. И двамата са кореняци софиянци, но Филип е роден на пъпа на София. Той често коментира сградите и я съветва, като посочва тези, за които е необходима спешна намеса.

Семейството обича да се събира с приятели и да пътува. Неделните разходки в центъра също са част от уикендите, но приятното се съчетава с полезното, тъй като кметът, дори и несъзнателно "ревизира" района си. Йогата обаче е любимо хоби на Вергиния. "Лошото е, че последния път, когато бях на йога, след като включих телефона си, се оказа, че имам 17 неотговорени повиквания", усмихва се районният кмет на "Средец".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай