Доброволци се извиниха на бежанците вместо розовци

Доброволци се извиниха на бежанците вместо розовци | StandartNews.com

Стара Загора. Група старозагорски доброволци се извиниха на сирийските бежанци, прогонени от казанлъшкото с. Розово, само защото са различни. Младите хора разпънаха пред областната управа огромен транспарант с надпис „Извинявайте" на български, фарси и кюрдски език на мълчалив протест в сряда вечер.

„Това, което се случи в Розово е достойно за съжаление и ние искаме до покажем, че има и състрадателни българи", заяви една от доброволките Диана Димова от старозагорското сдружение „Самяраня". Тя съобщи, че от преживения стрес един от възрастните сирийци, на 70 години, преместени след скандала в казанлъшкото градче Крън, е получил инфаркт и бил приет по спешност в болницата в сряда.

На своебразния мълчалив протест и срещу мудността и бездействиото на държавни институции бяха дошли и бежанци, които живеят в областния град. Според неофициална информация само от началото на годината в Стара Загора са настанени над 350 сирийски бежанци. Други 190 с хуманитарен статут на бежанци също чакали адресна регистрация.

„Повечето българи наистина са толерантни и добронамерени към чужденците като тези млади хора", каза с благодарност д-р Мохамед Джамал. Той завършва медицина в Стара Загора и се завръща се в Сирия. След избухналата гражданска война обаче е принуден да напусне родината и отново избира спасение в България. Сега работи в частната старозагорска болница „Св.Ив. Рилски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай