Добричкото Гурково не можа да помогне на Виталий

Добричкото Гурково не можа да помогне на Виталий | StandartNews.com

Добричкото Гурково, което бе първото село, приело бесарабски българин избягал от ужаса на конфликта в родината си – Виталий Дрозда, не можа да му помогне. Неговият хазяин Мирослав Марчев сподели пред „Стандарт" с болка в гласа, че се е наложило младият мъж да се върне в родината си.

„Наложи се да се прибере в Украйна, защото не успяхме да съберем нужната сума, за да му бъде издадена виза Д, която му дава право на пребиваване и работа в страната. Боли ме, защото не успяхме да помогнем на един българин в нужда, а правим толкова неща за сирийски бежанци" – казва Марчев.

Възрастният мъж е дал на младия си квартирант 2000 лв. лични средства, но освен него с малка сума са се отзовали кметът на селото и кооперацията, като това не е било достатъчно, за да бъде платена визата, разказа още Марчев.

„Виталий си замина малко преди Великден. Още докато беше тук дойде едно писмо от 90-годишен българин от Нова Загора, който му бе изпратил 40 лв. от пенсията си. За жалост обаче малко бяха добрите хора" – казва още гурковчанинът. Той искрено се надява и вярва, че Дрозда ще успее да се върне в България, като му стиска палци, този път да успее да доведе и съпругата и невръстния си син. „Ако се върне, пак с каквото мога ще му помогна" – казва Мирослав, който го бе приютил в дома си безкористно.

Както „Стандарт" писа, Виталий Дрозда бе един от първите бесарабски българи, избягали от ужаса на конфликтите в Украйна. Пред вестника 30-годишният мъж бе разказал, че в родината е оставил съпругата и тогава 4-месечния си син. Причината да напусне дома си бе това, че е трябвало да получи повиквателна, а пред „Стандарт" Дрозда заяви, че не иска да убива славяни и разказа как негови приятели са загинали по време на сблъсъците в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай