Доайенът на архeолозите

Доайенът на архeолозите | StandartNews.com

Проф. Маргарита Ваклинова не обича евтините сензации

Да се говори за възрастта на дамите по принцип е невъзпитано. Но не е наша вината, че доайенът на българските археолози е жена. Защото след смъртта на проф. Димитър Овчаров проф. Маргарита Ваклинова се оказа човекът с най-дълъг стаж в търсенето и откриването на скритите под земята свидетелства за цивилизациите по нашите земи. Тези дни тя получи поредното заслужено признание - наградата на Министерството на културата за цялостен принос в археологията "Златен грифон" с огърлие при откриването на 54-тата Национална археологическа конференция в Гоце Делчев.
Проф. Ваклинова е родена в София. През 1962 г. завършва история, със специализация археология и музейно дело в СУ "Св. Кл. Охридски". Става доктор през 1980-а, а от 1984 г. е доцент. Специализирала е в Италия, Франция и Англия, като в Парижкия университет е била впоследствие гост преподавател.

Работи в Националния археологически институт с музей на БАН от 1966 г., била е негов зам.-директор и директор. Преподавател е по история на българската средновековна култура в СУ "Св. Климент Охридски, нейни възпитанци са десетки магистри и докторанти както в Алма матер, така и в НАИМ и ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", но и в Университета на Страсбург, "Екс ан Прованс" и Централноевропейския университет в Будапеща. Автор на повече от 100 научни публикации в областта на Средновековието.

Ръководените от проф. Ваклинова археологически обекти трудно могат да се изброят - в Родопите, Благоевградско, Пловдивско, Плиска, Велики Преслав, Велико Търново. Както и комисиите, в които взема участие като член и председател.
Проф. Ваклинова е човек, който винаги е отстоявал мнението си, дори то да е в разрез с общите настоения и тенденции. Като историк разбира, че хората имат нужда от митове и легенди, но не обича евтините сензации, за което е влизала неведнъж в конфликт с някои от колегите си. "Хипотезата е пътят към знанието. Когато говорим за теза - това означава със сигурност доказаност. Не ми е в навиците да измислям сензации и да ги лансирам на журналистите, за да мога да покажа колко сме гениални всички", е нейният принцип. Винаги е защитавал позицията, че държавата трябва да остане собственик на всички културно-исторически паметници и артефакти. "Аз не мога да разбера какво е това колебание и страх пред свещената крава, наречена "частна собственост", каза проф. Ваклинова по повод реституционните претенции към Панагюрското съкровище или терена, в който бе открит храмът на Кибела в Балчик. И не се поколеба да критикува публично законопроекта за частното колекционерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай