До понеделник ЦИК регистрира чужденци, гласуващи за местен вот

До понеделник ЦИК регистрира чужденци, гласуващи за местен вот | StandartNews.com

В понеделник, 22 август, изтича крайният срок, в който гражданите на други държави, членки на ЕС, които желаят да гласуват в частичните местни избори у нас, могат да се регистрират за участие във вота, съобщиха от ЦИК.

Според правилата тези хора трябва да подадат декларация до съответната общинска администрация по адрес на пребиваване. Изискването е само към тези чужденци, които не са подавали такава декларация на предишни местни избори или, ако са подавали, имат промяна в личните документи и адреса на пребиваване. Заявлението може да бъде изтеглено от интернет страницата на ЦИК в секция "Документи и бланки".

Право да гласуват имат граждани, които не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България, не са лишени от правото да избират в своята държава и са живели най-малко шест месеца в съответното населено място.

На 2 октомври частични местни избори за кметове ще има в 15 села. В Ружинци (област Видин) и Балчик (област Добрич) ще се проведе нов вот за общински съветници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай