До Либерландия и назад

До Либерландия и назад | StandartNews.com

Заплаха от решетки тегне над всеки, поел към Страната на свободата

В новата балканска държава живеят на палатки, но имат Wi-Fi

Два месеца и половина след самопровъзгласяването на най-новата балканска държава "Стандарт" реши да провери на място как стоят нещата в Либерландия, която се настани на 7 кв. км спорна земя между Сърбия и Хърватия. Страна на свободата я нарече президентът й, чехът Вит Йедличка, който се закани да превърне мястото в рай, действащ под мотото: "Да живеем и да оставим останалите да живеят". Дали е измислица, или наистина на Балканите се ражда райско място за живот? "Стандарт" потърси отговорите.

Ако обичате високия адреналин, пътуването към неизвестното, а сръбският език не ви е проблем, имате всички предпоставки да се озовете в Либерландия - най-новата държава на Балканите, чието създаване на 13 април стана световна новина. Само оставете надеждата, че някой може да ви упъти. До Страната на свободата водят основно късметът и интуицията. Табели няма.

Разстоянието от София до Либерландия е около 550 км, като от Ниш до Суботица придвижването е по магистрала. От Суботица се тръгва на югозапад в посока Сомбор, като остават около 75 км. По табелите на селата, през които минава пътят, може да разберете какви са жителите му.

Кирилицата изчезва с всеки километър на запад

а забележите ли труден за произнасяне надпис, то на мястото живеят унгарци. Ако пък няма църква, то селото не е старо и е просто резултат от изкуствено заселване. И така - до Сомбор, след което се завива за Бездан, за да се стигне до Бачки Монощор, последното село в Сърбия преди Либерландия. Селото е в Западна Войводина, като населението му е доста цветно. Хърватите са мнозинство, следват югославяните. Освен сърби и унгарци, там живеят немци и роми.

"Не зная как се стига до тази Либерландия. Ако питате за острова, трябва да минете по военния мост, след което с лодка, но не мисля, че е добра идея", посъветва ни по пътя възрастен мъж.

За Либерландия местните не обичат да говорят или не го правят, поне докато се уверят в намеренията. Причина оказа се има. Страната на свободата всъщност може да ти коства личната свобода. От хърватска страна със сигурност, а от сръбска може и да се размине, но единствено и само да предизвика хърватския гняв. Не всеки има този късмет обаче. "Сръбската полиция ме арестува на 1 май. Реших да се майтапя с тях, като просто им казах, че искам да отида в Либерландия. Проблем е само, ако споменеш името. Границите тук не са уредени и затова властите не искат да се говори много", призна мъж, който открихме да

пие бира в местното заведение "Спомени"

"Въпреки всичко много хора идват тук, за да търсят тази Либерландия", сподели Стипе, който е собственикът на "Спомени", което е изписано на английски, макар че никой в селото не може и дума да обели на този език.
Всъщност трябва да се знае, че до територията на Либерландия, която е остров в Дунав, не може да се стигне. Привържениците на новата държава се подвизават от сръбската страна, тъй като от хърватската ги чака затвор. Преди месец президентът Вит Йедличка също се запозна с хърватските решетки, като дори не бе предизвикал полицията. "Либерландия дразни основно хърватите, а сърбите са готови да направят всичко, за да ги ядосат", отбеляза с намигване един унгарец.
За да стигнеш най-близо до Либерландия, трябва да се мине пеш през гора, което си е истинско изпитание. Това не е за хора със слаби нерви. Попадаш в облак от комари, който не познава думата милост. Дори

грухтенето на дивите прасета изглежда като детска игра

тъй като комарите са нещо повече от напаст. Преживееш ли този преход, ще зърнеш Либерландия. За да срещнеш либерландци обаче, трябва доста лутане. "Тръгнете в посока ресторанта "Чарда код царина". Там им е базата. Ще видите палатките", става все по-разговорлив Стипе, който признава, че няма нищо против новата държава. "Лъжа ли е, че е ничия земя? По-добре да има нещо там, отколкото да стои празно", казва той. Жената в магазина не е на същото мнение. "Ние пари нямаме. Толкова ни е тежко положение, а вие за Страна на свободата ми говорите", каза с досада младата жена.
Близо до "Чарда код царина", известна с най-добрата рибена чорба в района, е останала само една либерландска палатка и безброй кутийки и бутилки от бира. "От няколко дни ги няма. Обикаляха тук в последните два месеца, като броят им варираше между 20 и 50. Добри хора са", уточни сервитьорката. Впоследствие разбрахме, че либерландците са намерили нова база, която гарантира сигурността им.

Иначе на мястото има безжичен интернет, който е безплатен и достъпен за всички. Либерландия се казва мрежата и единственият признак на цивилизация на мястото. От нея се възползват всички. Без значение дали са привърженици или противници на балканската държава. Повечето не приемат Либерландия на сериозно. "Сега е интересно. След година никой няма да говори за това. Любопитна е цялата история", казва Акош Пинтер, който е роден в Сента, но живее в Сегед. "Определено това не е сериозно. Дори мога да кажа, че съм възмутена.

На това място са умирали хора по време на войните

в Югославия, а някакъв луд чех ще създава държава", казва на свой ред унгарката Моника Фаркаш.

Дали става дума за държава, създадена от бунтари срещу настоящата система, или пък просто за социален експеримент, ще покаже времето. Преди десетина дни обаче президентът Вит Йедличка откри посолство във Франция, като се е зарекъл това лято да мине под знака на дипломатическите совалки в други държави.

Не сме хипита, зад проекта стоят богати хора

Идвам в България, ще открием посолство

Над 335 000 са кандидатствали за гражданство, уточнява президентът Вит Йедличка

Вит Йедличка е роден на 6 септември 1983 г. в чешката столица Прага. Завършва Икономическия университет там, взима магистърска степен от Института CEVRO през 2014 г. Докато учи, работи и като финансов анализатор. От 2009 г. е президент на Партията на свободните граждани в Краловехрадецки край. Смята се за либерал и евроскептик. Йедличка отговори с охота на въпросите на "Стандарт".

- Г-н Йедличка, за да стигне човек до Либерландия, изглежда трябва да се понесе на крилете на въображението. Защо не може да се стигне до острова?

- Всъщност в момента ние създаваме нашата държава извън границите й. Строим Либерландия около самата Либерландия, защото хърватската полиция е решила да задържи всеки, който иска да отиде до нея. Това решение обаче не е лошо, защото имаме все още много работа. Трябва да получим международно признание, да установим дипломатически отношения и

да докажем, че сме република

която ще е актьор в дипломацията. Все пак можем да осигурим безпрепятствено посещение на острова, но с предварителна уговорка. С дипломатически паспорт може да се стигне безпроблемно до острова.

- Щом като не са в Либерландия, къде се намират хората ви?

- До скоро базата ни беше на сръбска територия, недалеч от границата с Хърватия. Бяхме се разположили близо до "Чарда код царина". От седмица обаче сме в лагера на Червения кръст в сръбското село Бачки Монощор. Организацията ни подкрепя и ще ни подслони, докато уредим държавата си.

- Онова, което видях около Бачки Монощор, ми напомни хипи вълната от 70-те години на миналия век. За това ли става дума?

- Не, Либерландия няма нищо общо с хипитата. Разликата е огромна. Зад този проект стоят много богати хора, които към този момент не са забележими.

- Обявихте намерение Либерландия да бъде като Монако. Наистина ли смятате, че това е възможно?

- Разбира се.

Въпрос на време е да се превърнем в ново Монако

- Как всъщност ви дойде на акъла да създадете Либерландия?

- Това е опит за промяна на политиката в Чехия, където данъците се увеличават всяка година, а законите не работят ефективно. Положението стана нетърпимо и реших, че единственият начин да променя ситуацията и да правя нещата така, както аз смятам за добре, е като основа своя собствена държава.

- Какво трябва да направи всеки желаещ да получи гражданство?

- Трябва да се попълни заявление, което може да се открие в интернет. До момента за гражданство са кандидатствали 335 000. Около 40 000 от тях покриват изцяло критериите.

- Да ви очакваме ли и в България?

- Да, ще дойда скоро във вашата държава. Посещението ми е планирано за края на юли, началото на август. В плановете ни влиза отварянето на посолство. Подготвяме посещение в САЩ, където ще се състои най-голямото за Либерландия дипломатическо и социално събитие за тази година.

Сърбия и Хърватия се карат, чехът печели

Талвегът на Дунав, или линията, свързваща най-ниските точки в една равнина, представлява границата между Сърбия и Хърватия след войните на Балканите. Това обаче не се признава от Загреб, който настоява да се вземат предвид кадастрални граници от времето, когато течението на Дунав е минавало от друго място. От тази караница произтичат няколко териториални претенции от Загреб към сръбска територия, докато на хърватска има земи, за които няма мераци от нито една от двете държави. От своя страна Белград не признава териториалното делене, което Загреб смята за правилно. Вит Йедличка използва като основание официалния кадастър на Хърватия, за да докаже, че Либерландия се намира на ничия земя. В комюнике сръбското министерство на външните работи пък уточнява, че според юридическата подялба от 1945 г. новата държава не е негова територия. Сърбия дори демонстрира благоразположение към Страната на свободата. Макар че не я е признала официално, си затваря очите пред създаването на лагери на нейна територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай