23:45 ч.

11.04.16

2 мин.

1023

0

0

До 2 седмици тръгва сайт за културните ценности

от Николай Сълов |

До 2 седмици тръгва сайт за културните ценности

арх. Даниела Джуркова,
изп. директор на НИНКН


- Госпожо Джуркова, започна ли дигитализацията на културните ценности?
- Цялостната дигитализация е нещо сложно като изграждане на система за достъп. Всичко това трябва да бъде добре измислено и изградено. Ние сме започнали физически да дигитализираме, защото това ни е работата. Част от документите вече са дигитални.
- С каква техника се извършва дигитализацията към момента?
- Техниката, с която работим, е много стара. Това, което трябва да се дигитализира, трябва да мине първо през тази техника, а след това през новата. Това е един процес, който не е толкова лесен. Изисква се ресурс и хора, които да работят. Най-сложното нещо е изграждането на системата. Физическата работа не е пречка, колкото системата и достъпът до нея.
- От къде НИНКН ще търси средства за изграждането на тази система?
- Кандидатстваме по няколко програми. Една от тях е за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. Дано проектът ни да получи одобрение. Той е на стойност 750 000 евро и е не само за дигитализация, но и за популяризиране на пограничните райони и области, който граничат с Румъния. Радостни сме, че държавата също отпуска средства за това. Има предвидени 2 млн. лв., които би трябвало да ни стигнат, за да направим един дигитален архив на културните ценности от национално и световно значение.
- Къде ще бъдат поместени дигитализираните документи?
- До две седмици ще стартира сайт, в който ще публикуваме всичко, което сме дигитализирали, за да е достъпно. Това са огромни масиви от информация, които трябва да бъдат подредени в система, чрез която потребителят да влезе и намери каквото му е необходимо. Това е основната идея.
- Получавате ли съдействие от страна на общините при работата си?
- Надяваме се, че общините ще ни съдействат, тъй като процесът е изключително труден. От тяхна страна очакваме партньорство по всички точки и права, които са им дадени по закон. В общините се съдържа информация, която на нас ни трябва, за да работим. Едно добро партньорство между института и общините ще даде резултат. Към момента получаваме съдействие само от администрацията във Варна. Само те са заявили желание да дават информация, която ни трябва, и се работи активно по дигитализацията. Това не е просто сканиране, трябва да се проверяват много неща. Работата трябва да е съвместна.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент