До 250 лв. глоба за обрасъл гроб

До 250 лв. глоба за обрасъл гроб | StandartNews.com

София. Глоби от 50 до 250 лв. ще налага Столична община за неподдържани гробни места. Това предвиждат промени в Наредбата за гробищните паркове, които бяха приети днес от Столичния общински съвет. "Гробищните паркове са публична общинска собственост и затова искаме да подобрим регламента на предоставяне и ползване на гробните места", обясни зам.-кметът на София Тодор Чобанов. Общината ще въведе строги правила кой и как може да извършва погребални и каменоделски услуги. Тези фирми и физически лица ще получават разрешения от специална комисия към общинското дружество "Гробищни паркове". Целта е да се ограничи достъпът на хора с криминални прояви, които имитират законна дейност, а всъщност извършват вандалски действия, обясни Чобанов.

Общинското дружество "Гробищни паркове" трябва да разработи електронен регистър на гробните места с информация и за близките на покойниците. Регистърът, който се води в момента, е непълен, тъй като липсвали данни от стари погребения за хора без ЕГН и за да се попълни, ще трябва да се проведе издирване на роднини. Електронните регистри на 17-те гробищни парка на територията на Столична община ще са готови до две години.

Роднините имат две опции за поддържането на гробните места - да го правят сами или срещу 48 лв. на година да го възложат на гробищната управа. Върху гробните места и около тях ще се позволява да се засаждат само цветя и храсти. Дълбококоренни растения като дървета няма да се разрешават. След изтичане на 8-годишния санитарен минимум, гробове, за които не е платена такса за вечно или срочно ползване, ще бъдат предоставени за други погребения. Роднините обаче ще бъдат предупреждавани и ще има едногодишен срок на изчакване за плащане на таксата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай