Днес църквата си взема "Ал. Невски"

Днес църквата си взема "Ал. Невски" | StandartNews.com

Културното министерство още 25 г. ще ползва криптата, забраняват коктейлите

Днес Негово Светейшество Неофит лично ще получи нотариалния акт на храма-паметник "Св. Александър Невски". Това ще стане на скромна церемония в Министерския съвет. Според шефа на Дирекция "Вероизповедания" Емил Велинов за пръв път български патриарх ще влезе в правителствената сграда. Така храм номер 1 на България ще посрещне 90-ия си храмов празник на 23 ноември 2014 г. с нотариален акт.

Развръзката идва след дълги и мъчителни преговори между църквата и държавата. БПЦ отдавна искаше да получи юридическите си права не само за храм-паметника, но и на други подобни култови сгради, които са и паметници на културата - като Боянската църква и Земенския манастир. Ябълката на раздора в случая с патриаршеската катедрала се оказа статутът на криптата, която Министерството на културата не искаше да отстъпи, и дори издигна идеята тя да бъде юридически обособена. Това бе категорично отхвърлено от Светия синод и преговорите почти блокираха по време на правителството на Пламен Орешарски.

Пробивът бе извършен на 15 август

т.г., когато служебният премиер Георги Близнашки уважи празника на Троянския манастир - Успение Богородично. Там той се е запознал с проблема лично от патриарх Неофит и обещал разрешаването на случая с акт на Министерския съвет, доколкото поправките в Закона за вероизповеданията, които визираха решаването на подобни проблеми с храмове на всички религии, не успяха да бъдат гласувани от предишния парламент. В крайна сметка, Министерството на културата се отказва от претенциите за собственост върху криптата, а БПЦ от своя страна я предоставя за безвъзмездно ползване за 25 г., въпреки че изкуствоведите първоначално са

искали половинвековен срок

В условието за ползване изрично се казва, че в криптата не само не бива да се правят никакви преустройства, но и оттук насетне се слага край на коктейлите, които досега се правеха по различни поводи.

Абсурд бе да делим храма като сандвич

Епископ Тихон,
предстоятел на храма

Честно казано, още не мога да повярвам, че всичко най-сетне приключи благополучно. И, докато не видя документа черно на бяло, все още ще тръпна. Защото бе крайно време да се сложи край на един абсурд - патриаршеският храм да бъде юридически нелегитимен. Слава Богу, че и Министерство на културата проявиха здрав разум и се отказаха от абсурдната идея да разделят храма като сандвич на две отделни части. Имам предвид претенциите им криптата да бъде обособена като отделна сграда.

Сега ръцете ми, а и на Светия синод, на чието пряко подчинение е храмът, са развързани. Не само да търсим спонсори, но и да сключваме съответните договори за ремонт и реставрация, защото досега просто не съществувахме от правна гледна точка. А най-големият храм - не само в България, но и на Балканите, е наистина в плачевно състояние. Преди всичко трябва да се спасяват стенописите, да се направи цялостен оглед на дървените конструкции и още много други неща. Дано Бог ми даде сили да направя, каквото мога!

Комунистите превръщат гробницата в музей

Криптата при "Св. Ал. Невски" или както вече се нарича - Музей на църковното изкуство, бе най-деликатният момент при решаването на проблема с акта за собственост на катедралата. Както е прието в църковната традиция, подземието е било замислено и оформено като гробница, в която да се полагат тленните останки на архиереите на БПЦ, но никога не е използвано по предназначението си. През 1949 г. Светият синод е принуден от тоталитарната власт да го предостави на държавата с перспективата в него да се експонират църковни ценности. Минава още много време преди директорът на Националната художествена галерия (НХГ) Николай Шмиргела да се опита да възроди идеята. И чак през 1964 г. е взето решение криптата да се превърне в Музей на православното изкуство по българските земи. Според епископ Тихон, предстоятел на "Св. Ал. Невски", това е било част от атеистичната пропаганда - на иконите да се гледа като на обикновени произведения на изкуството. В началото на 60-те години на миналия век, по инициатива на Националната художествена галерия в Париж се организира голяма изложба с икони под патронажа на тогавашния министър на културата на Франция, известният писател Андре Малро. Експозицията има изключителен успех. След това е поканена да гостува и на други места. Така се решава криптата да стане постоянна като филиал на НХГ. Открита е през 1965 г. с творби, постъпили в Народния музей преди 1944-а.

Криптата заема изцяло пространството под храма и е висока 3,75 м. Хронологично тук са подредени около 300 експоната, предимно икони, стенописни фрагменти, щампи, църковна утвар и малко богослужебни книги. А с творбите от фондохранилището броят им става 1500. Колекцията, датирана от VI до края на XIX в., оформя една от най-богатите и представителни сбирки в света на църковно изкуство, с гордост казват хората, които сега я менажират. Сред най-старите артефакти е голяма икона, в която реставраторите са отделили един от друг три последователни живописни слоя, така че да бъде разкрит и най-ранният от тях. Сега от едната й страна може да се види изображението на Исус Христос, от другата - на неговото разпятие.

"Св. Николай" празнува 100 г.

Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев), председател на Отдела за външноцърковни връзки към Московската патриаршия, ще оглави тържествата по случай 100-годишнината от освещаването на руската църква "Св. Николай Чудотворец" в София. Те ще се проведат на 28-30 ноември 2014 г. Програмата за честването бе определена на работна среща в Руския културно-информационен център в столицата на 26 септември, в която участваха архимандрит Филип Василцев, предстоятел на подворието, Виктор Баженов, представител на "Россотрудничество" в България, журналисти и представители на обществени организации.

Програмата ще включва среща на митрополит Иларион с българския патриарх Неофит и членовете на Св. синод, празнична литургия в подворието, конференция, посветена на 100-годишнината от освещаването и фотоизложба на същата тема. Конференцията ще се проведе в Руския културно-информационен център.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай