Днес се решава съдбата на паметника пред НДК

Днес се решава съдбата на паметника пред НДК | StandartNews.com

София. Днес Столичният общински съвет ще реши съдбата на паметника пред Националния дворец на културата (НДК), като подложи на гласуване премахването му и възстановяването на мемориалните плочи на Първи и Шести полк. Заявката е, че отлаганото с години решение няма да получи подкрепата само на съветниците от БСП, които са 15 от общо 61.

С днешния доклад предстои да се отмени и общинарско решение от 2005 г. паметникът "1300 години България" да бъде преместен в Южния парк, а фигурите от монумента временно да бъдат подслонени в Музея на София. След това ще бъде решена съдбата им, което не изключва поставянето им в Южния парк. Демонтажът ще стане възможно най-скоро, но скулпторът е против, тъй като щял да струва твърде скъпо.

След дълги години отлагане на взимане на мерки по инициатива на главния архитект на София Петър Диков беше направена онлайн анкета, която показа, че масовата нагласа на обществото е за демонтаж. След няколко отлагания през пролетта на тази година беше обявен и конкурс за нов облик на мястото, който остана без победител.

По проекта за възстановяването на войнишките плочи, който е предложен от Съюза на ветераните от войните, Съюза на запасните офицери, Съюза на военноинвалидите и Съюза на парашутистите, тепърва ще бъде направено изчисление на разходите. Също така е възможно и да бъде променен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай