Днес почитаме Свети Климент Охридски

Днес почитаме Свети Климент Охридски | StandartNews.com

Православната църква чества днес деня на Св. Климент Охридски. Имен ден празнуват Климент и Климентина. Името е с латински произход и означава "милостив".

Свети Климент Охридски е български средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Счита се за създател на кирилицата, от своя страна адаптирана от глаголицата, дело на Константин-Кирил Философ. Основател е на Охридската книжовна школа.

Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Източниците сочат, че Климент е българин, роден в Югозападна Македония.

Данните за живота му преди неговата дейност в България са оскъдни. Те се намират в две гръцки жития: „Пространно житие на Климент Охридски" от Теофилакт Охридски (1084-1107) и в „Кратко житие на Климент Охридски" или т. нар. „Охридска легенда" от друг охридски архиепископ и също грък — Димитрий Хоматиан (1216-1234).

Днес патронен празник чества Софийският университет „Св. Климент Охридски".

В 8 часа в параклиса „Св. Климент Охридски" в Богословския факултет на Софийския университет ще бъде отслужена празнична утреня и божествена света литургия. След това, в 10.30 Академическият съвет на Софийския университет, начело с новоизбрания ректор проф. Анастас Герджиков, ще поднесе венец пред паметника на Св. Климент Охридски.

Академичното тържество по повод празника ще започне в 11 часа в Аулата на Алма Матер.
Тържеството ще бъде открито от вече бившият ректор на университета проф. Иван Илчев. Наследникът му проф. Анастас Герджиков ще поздрави академичната общност по повод празника. Проф. дхн Борис Гълъбов от Факултета по химия и фармация на СУ ще произнесе академично слово на тема „Приложение на спектроскопски и теоретични методи за изясняване на реакционни механизми в химията".

Тържеството ще продължи с връчване на дипломите на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2014 г. до 25 ноември 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай