Дискусия в АУБ за 25 г. демокрация у нас

Дискусия в АУБ за 25 г. демокрация у нас | StandartNews.com

Благоевград. Американският университет в България е домакин на публична дискусия "25 години свободна България", която ще се проведе на 20 октомври от 11,00 часа в Академичен център "Балкански". АУБ, Атлантическият клуб в България и Фондация "Софийска платформа", с подкрепата на фондация "Фридрих Науман", организират събитието, което е част от инициативата "25 години свободна България". То е под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

В дискусията ще вземат участие президентът на АУБ Кевин Аспегрен, бившият външен министър и член на Настоятелството на АУБ Соломон Паси, координаторът "Проекти" за Македония и България на Фондация "Фридрих Науман" Петя Дюлгерова, секретарят по вътрешна политика на президента на България Милен Любенов, главният редактор на в. "Култура" Копринка Червенкова, преподавателят в АУБ, писател и поет Владимир Левчев, преподавателят по история в ЮЗУ д-р Диана Велева, д-р Венцислав Даскалов. Амбицията на проявата е с отбелязването на 25-та годишнина от края на комунизма да се направи още една крачка към възстановяването на доверието в българското общество, което рядко е било толкова поляризирано, а политическият дебат толкова лишен от база за национално съгласие по ключови въпроси. Разграничаването на демократичните ценности и принципи от реалностите на антихуманния комунистически режим е от фундаментално значение за всички нас, без значение дали гледаме към миналото или в бъдещето, къде стоим в политическия спектър, какъв е социалният ни статус, какви са доходите ни и начинът ни на живот.

Провеждането на представително проучване на социо-политическите нагласи и оценки за промените, започнали през 1990 г. на българските граждани, ще служи като отправна точка за начало на дискусията относно прехода. В анализа ще се търси общото и различното в нагласите на различните поколения. Част от въпросите в проучването са: Какво си спомняте от България преди 1989? Какъв щеше да бъде животът днес, ако Народна Република България все още съществуваше? Какво е най-лошото/най-хубавото нещо, което се случи на България през последните 25 години?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай