Дионисий поведе хорото на боговете

Дионисий поведе хорото на боговете | StandartNews.com

Великолепната седморка заряза лозята и короняса цар на виното

Да ти дойдат на крака боговете. Да се докоснеш до тях. Да видиш божествената им сила. А накрая да поиграеш хоро с тях. Това се случи на 24-ия поред Празник на боговете на виното в село Илинденци в събота. Стотици хора очакваха с нетърпение появата на небесните гости в местността Масовец, където се ширят хиляди декари лозови масиви. В уникалното тържество участват боговете Сабазий, Загрей, Дионисий, Бакхус, свети Трифон и Ярило. Шестте божества са на фригийците, траките, гърците, римляните, християните и славяните - народите, които са населявали благодатната за производство на грозде и вино земя.

В очакване на боговете на виното отец Георги Сарадинов освети лозята и заряза лозовите пръчки заедно с кмета на община Струмяни Емил Илиев. Двамата наричаха за здраве и берекет. Изведнъж в горния край на лозята се появи свитата на божествата, в която имаше и доста вакханки. С тях вървеше и момата Кераца, която дала някога името на прочутия бял сорт грозде - "Керацуда". Предвождаше ги

на бял кон бог Ярило

Но истинският водач на божествената група бе бог Дионисий. В неговата роля вече 24 години неизменно е Ангел Станишев. На него се падна честта да зареже лозята от името на боговете. Кераца пък поливаше с вино лозовите насаждения. "Да е богата на реколта, да са пълни бъчвите с грозде и вино и тази година. Ние, боговете, ще помогнем за берекета. Бъдете здрави и не забравяйте, че вярата ви в нас ще ви донесе повече здраве, благодат и благоденствие", каза бог Дионисий. Ритуалът по зарязването се извърши в лозето на отишлия си наскоро от този свят местен свещеник Васил Котев. Съселяните му го направиха в негова памет, божият служител бе сред най-добрите лозари и винари в селището ни. Боговете имаха главна роля и в ритуала "Розалии", прелиха вино върху огъня, пламъкът се вдигна високо и

даде знак, че годината ще е плодородна

Виното е емблемата на село Илинденци. Затова тук на крака "слизат" боговете на течния еликсир, за да зарежат лозовите масиви и да изберат цар на божествената напитка. Уникалният празник за божества и простосмъртни събира много гости от страната и чужбина. "Посрещаме боговете на виното и чужденците подобаващо - с нова ВиК мрежа, с нов асфалт и нови детски площадки. Но най-важно е, че ги черпим с течен еликсир. Прекрасното ни вино увеличава населението ни. Не само че ни избива на любов, но и омайва чуждите туристи, които ни посещават, а и боговете", казват с усмивка жителите на Илинденци.

След ритуалите в лозята боговете добиват съвсем човешки образ. Свалят маските си и спокойно хапват и пийват. Щото и те трябва да се подсилят. "Тук вирее най-хубавото грозде. Вижте южните склонове,

силното слънце изпича гроздето

7000 дка лозя имаше някога край селото ни, сега са по-малко. Аз отглеждам 4 декара - един е с керацуда, а три - със сорта "Широка мелнишка лоза". Докато дишам, поне за ден в годината ще съм бог Дионисий, ще ме слушат всички", разказва 58-годишният Ангел - Дионисий. За него превъплъщението му в божество вече е мисия. Много отговорна задача. Защото от него зависи ще има ли грозде и вино в Илинденци. "Брадата ми побелява, но очите все така светят, със същия плам, както преди 24 години, когато за пръв път приех божествен образ", разкрива Ангел Станишев.

Местните се гордеят с керацудата, която се ражда само в този район. Около 1000 дка от този най-стар сорт бяло вино са оцелели в общината. От това вино са пили някога траките. Край река Струма гроздето е най-сладко, а виното най-хубаво, категорични са те. Няма време за отдих на боговете. Те поемат към селския мегдан. Площадът едва побира дългото и стройно хоро, което се извива под звуците на музиката. За всички пее народната певица Радостина Паньова. Всеки гледа да се хване до боговете, че друг такъв шанс ще имат чак догодина по същото време. Трудно се различават на хорото обикновените човеци от боговете. "Когато сме усмихнати и щастливи, има по нещо божествено и у нас. А пък за боговете не е трудно да се преправят на човеци", обяснява възрастен мъж. Божествата избират и цар на виното. Титлата отиде при Йордан Парапанов, който отглежда 70 дка лозови масиви. Но по-важно е, че в събота всички местни хора и техните гости бяха царе на веселото настроение и на пиенето на червено и бяло вино. Ако не вярвате, питайте боговете.

Ценители на празник и под мелнишките пирамиди

Не един, а два дни празнуват "на патерици" Трифон Зарезан в най-малкия ни град Мелник. Под мелнишките пирамиди се събраха ценители на прочутото мелнишко вино. Майстори винари дадоха ценни уроци за направата на течния еликсир в съботния ден. Не мина и без дегустация на напитката на боговете. По традиция на празника "Златен грозд" дойдоха гърци и македонци. Осветиха се младите вина. На сцената се изявиха певци и танцьори, а кукери от Петрич играха за здраве и берекет, прогониха злото от Мелник. Наградени бяха избите, които участваха в конкурса за най-добро вино. "Оценихме по достойнство вината, всички са много добри", каза лидерът на Винената партия Иван Лулейски, който бе в журито.
Празникът ще продължи и днес с песните на певеца Иван Гоцев, за гостите ще свирят гайдари от Родопите и ще танцуват и пеят фолклорни групи от няколко сандански села. Накрая ще бъде наградено най-хубавото вино, отличено от публиката, ще има и томбола с награди за зрителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай