Дионисий, не правете от църквата панаир

Дионисий, не правете от църквата панаир | StandartNews.com

Отворено писмо до Димитър Бойков Мишев /архимандрит Дионисий/

Повод да напиша това отворено писмо до Вас бе съпоставката, която направих за себе си, а може би и за стотици миряни, които преди години са посещавали храм-паметник "Свети Александър Невски". Тогава на поста, който Вие сега заемате, бе един изключителен служител на църквата, олицетворение на смиреност, доброта и съпричастност към страданията и болките на вярващите. По-възрастните божи служители са чували за архимандрит Василий.
Изводите, които си направих от тази съпоставка, се оказаха, че са във Ваш ущърб. Присъствието Ви в Църквата е изпълнено с множество несъответствия с Устава на БПЦ и каноните й.
Ако се вгледаме във Вашето кариерно издигане, ще се забележат твърде много нарушения. Вие сте замонашен без да имате изискуемия се 3-годишен срок като послушник. Твърде рано се домогвате до поста началник на отдел "Културно-просветен" в Синода, а няколко години по-късно ставате такъв в отдел "Богослужебен". А тогава Вие все още не сте завършили образованието си. Трябвали са Ви 1-2 години, за да може да придобиете диплом като богослов.
Гафовете Ви започват още докато служите в Старозагорската митрополия. Станахте един от инициаторите и извършителите при раздаването на архонтските титли. Не без Ваше участие преминаха и ритуалите по ръкополагането на кръстоносците от ордена Асизи, непризнати и от римокатолическата църква, в рицарство.
Но Вашето самомнение и тщестлавие, които според Библията са основен грях, достигнаха своя връх при назначаването Ви като настоятел на храм-паметника "Александър Невски".
1. Най-напред проплакахте ,че парите за осветление на храма не стигат и затова решихте да въведете такса от 5 лева за всеки турист. /Може би тази постъпка е продиктувана от това, че сте завършили "организация на туризма"/. Това действие го извършихте без да уведомите или да искате разрешение от почтените старци на Светия Синод. Явно бяхте забравили, че Исус изгонва търговците от храма.
2. Наказахте ръководителя на хора към храма доц. Димитър Димитров и двамата му помощници, че направили по-голяма пауза между изпълненията на хора и изпълнили две херувимовски песни. Тогава заявихте, че сте били саботиран. Кой ще Ви саботира, тези ли, които идват да участват в хора с вяра в Бог, тези ли, които вземат за участие 8 лева, и не се разхождат с копринени раса за по 1000 лева.
3. Следващият доста скандален факт от Вашите необмислени, или напротив, съзнателни действия, целящи да бъдете постоянно под светлината на прожектори и камери, е писмото, което си позволихте да напишете, подписахте като Стобийски епископ, какъвто не сте, защото патриарх Неофит, който Ви предложи, оттегли по-късно предложението си до наскоро посетилия ни кардинал Паролин. В него правите преглед на контактите ни с римокатолическата църква и подчертавате, че е време за единение на Св.Евхаристия. Кой Ви разреши това своеволие, като едва ли при разговорите на патриарх Неофит и кардинал Пароли е била засегната тази тема. 4. А най-големия гаф сътворихте на Възкресение Христово. Това, че миряните със запалени свещички бяха изненадани, но и стъписани и не можаха да чуят главната вест за Възкресение Христово е грях, който трябва да понесете. Това, че патриархът не успя да довърши Евангелието възвишаващо възкресението, е кощунство с православието. Това, че въвлякохте патриарха в лъжите си, не уважихте синодалните старци да поискате обсъждане и разрешение, това че не зачетохте член 14 от Устава на БПЦ е достатъчно основание да бъдете освободен от поста и да бъдете хулени от вярващите. Този велик празник превърнахте в селски събор с духова музика, с панаирджийски привкус, а вие се превърнахте от архимандрит в православен диджей.

Заявихте, че сте дали 2000 лева за гвардейския оркестър. Тези пари можехте да използвате за осветлението на храма, да дарите някой дом за сираци, старчески приют или да повишите хонорарите на хористите. Парите на Вашия приятел, дадени за зарята, също можехте да използвате за това, но вие предпочетохте да проявите артистичен замах. Да бяхте завършили НАТФИЗ, а не богословие. Това просташко и срамно Ваше деяние с пиротехника и духова музика доказа липсата на нравствени ценности.
В тв изявите си обвинихте, че има определени хора, които искали да осквернят и обругаят църквата, да "секнат интересите към църквата и тя да остане в изолация". Но самият Вие с действията си отхвърляте християните, които се уповават на Бог. Позволихте си едва ли не да анатемосате тези, които не са съгласни с вашите кощунства.
Не архимандрит Дионисий, Вашето място не е в църквата, сред тези, които искрено и всеотдайно служат на православието.
Но ако митрополитите и патриарха решат едно от най-леките за Вас наказание ще бъде да бъдете въдворен в някой манастир, на Вас и без това Ви липсва монашески опит. А защо не и в Зографския манастир в Атон, за да разберете какво е църковна служба, монашески задължения и да се отърсите от самомнението и суетата.

Венелин Праматаров
/обикновен мирянин/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай