Димитър Главчев: Антим I е първият обединител на нацията

Димитър Главчев: Антим I е първият обединител на нацията | StandartNews.com

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев и народни представители участваха в честването на 201 години от рождението на Екзарх Антим Първи във Видин. Това съобщиха от пресцентъра на парламента.

Животът и делото на Антим Първи са доказателство за това как българите, обединени от обща цел, могат да работят заедно, да търсят съгласие и подкрепа в името на национални каузи, подчерта в словото си председателят на парламента. Първият български екзарх и председател на Учредителното събрание е духовен водач и обединител на нацията, останал неотлъчно до своя народ и участвал в съграждането на съвременната българска държавност, отбеляза още Димитър Главчев.

Той припомни, че Антим Първи оглавява Българската екзархия – първата българска институция преди възстановяването на нашата държава и така остава в историята като първия легитимен представител на българския народ.

Димитър Главчев призова да си припомним думите на Антим Първи „Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов свободен живот!” и подчерта, че 201-та годишнина от рождението му е повод за пореден път да изразим почитта, преклонението и уважението си пред неговата достойна и благородна личност.

Отбелязването на годишнината започна с тържествена Света литургия в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски” във Видин. По-късно председателят на парламента и народни представители се включиха в литийното шествие от катедралния храм до гробницата–мавзолей на Екзарх Антим Първи.

Белоградчишкият епископ Поликарп връчи на председателя на Народното събрание грамота и орден с лика Антим Първи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай