Децата без пари в музеи и театри

Децата без пари в музеи и театри | StandartNews.com

Децата да могат да посещават музеи и театри безплатно. За това се договориха министърът на културата Вежди Рашидов, главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова, председателят на Комисията по културата и медиите в 43-то НС Полина Карастоянова и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. На работна среща в министерството те обсъдиха възможности за по-тясно сътрудничество и обвързване на системата на образованието с дейността на държавните културни институти. Срещата се състоя по инициатива на в. "Стандарт". По време на старта на тазгодишната кампания "Чудесата на България" именно г-жа Бозукова предложи учениците да имат пряк достъп до културно-историческото ни наследство. "Изключително важно е и малките, и големите да имат свободен достъп до музеите. Те са във възрастта, в която всеки българин трябва да се запознае отблизо с артефактите от културно-историческото ни наследство. През лятната ваканция малчуганите и тийнейджърите биха могли безплатно да видят реставрираните светини от кампанията на в. "Стандарт" - "Чудесата на България", особено в годината, в която страната ни е центърът на културния афиш, защото няколко месеца светът говори с възхищение и респект за тракийската изложба в Лувъра", коментира Славка Бозукова.
По време на срещата подробно бе обсъдена идеята за използването на ресурса на музейната мрежа в учебните програми, като по този начин учениците се запознаят отблизо с шедьоврите на българското изкуство. Вежди Рашидов изрази готовността на Министерството на културата да осигури необходимите условия, за да имат децата и учениците непосредствен достъп до всички сфери на културата - кино, театър, опера, музеи, галерии, археологически обекти, както и до процесите на проучване, реставрация и консервация на археологически находки. "Децата трябва да бъдат култивирани по всички възможни начини", коментира министърът на културата. Той сподели още, че във всички световни музеи има куратори, които представят експозициите на малчуганите по най-адекватния за възрастта им начин. А за най-малките дори шедьоврите са "разказвани" като приказки, каза още Вежди.

Освен учениците преподавателите, които придружават децата, също ще влизат в музеите и театрите безплатно. Зад предложението застана шефката на синдиката на учителите Янка Такева.

В следващите дни участниците в срещата ще разговарят и с представители на Националното сдружение на общините, със синдикатите, с Българската асоциация на работодателите в областта на културата /БАРОК/, с Националното сдружение на българските музеи, с представители на неправителствения сектор, които също да бъдат ангажирани с развитието на идеята за пълноценен достъп на подрастващите до културните ценности и духовния живот. А през есента ще бъде организиран и национален форум.

Още при старта на кампанията "Чудесата на България" кметове от всички точки в страната изразиха готовност да отварят вратите си за ученици и учители. Безплатно децата вече влизат в Квадрат 500, Националния исторически музей, както и в археологическия музей в София. Предстои вратите си за тях да отворят още десетки галерии, музеи, театри и обекти, в които в момента работят археолози.

Трябва да познават историята

Проф. Божидар Димитров, шеф на НИМ

В Националния исторически музей всички ученици влизат без билети всеки последен понеделник в месеца и на националните празници. Много ми се иска това да се случва по-често, въпреки че е много трудно, тъй като годишният бюджет е три милиона лева, а доста време насам половината от него осигуряваме със собствени сили. Въпреки това е нужно децата да познават историята на България и артефактите, с които се гордеем в цял свят.

Наш дълг е да покажем духовната следа

Поли Карастоянова, председател на парламентарната комисия по култура

Културата създава и възпитава доброта. Културата дарява и променя. Тя е единствената сфера на духа и интелекта, в която печелят всички. Наш дълг е да направим възможното децата ни да живеят с културно-историческото наследство. Да формираме у тях вкус и желание да опознават и разбират голямата духовна следа. Да имат сетивата за пъстротата на националната и световна култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай