Децата чудо

Децата чудо  | StandartNews.com

Геният на цигулката на ХХ век е българинът Васко Абаджиев
Антоанета Стефанова на 7 става шампион на София по шахмат

Три доскоро никому неизвестни дечица сътвориха чудо. Те накараха обхванатия от потомствен нихилизъм българин да се понапери, да повдигне вечно забитата си в земята глава и да се усмихне. Въпреки кризата, сметките, КТБ, чувството за пропилян живот и неумиращата неправда.

България е на световните екрани, показват я в едър план и говорят за нея с възторг. Това не се случва всеки ден. Напротив, това почти не се случва. Крисия, Хасан и Ибрахим грабнаха безапелационно второто място на детския конкурс на Стария континент в Малта и мигом спечелиха любовта на иначе пестеливата на емоции консервативна Европа. Лично за тях успехът като че ли има и своите досадни страни. Наложи им се да изтърпят задушаващата прегръдка на репортери и политици, които много се стараха малките да се държат като възрастни, вместо обратното. В крайна сметка на снимките, отразяващи посещенията на талантите из лабиринтите на властта, трудно може да се разбере кой е героят. И защо край малките победители се подреждат и разни чичковци и лелки, а не родителите и учителите им. Обявихме младите таланти за деца чудо. Защо пък не. И дано тези същите чичковци и лелки съзнават, че подобни феномени се нуждаят много повече от истинска грижа, отколкото от снимки за спомен и почетни знаци.

България никога не е страдала от липса на таланти, покорявали света. Наричаме ги деца чудо и това е повече справедливо, отколкото претенциозно.

На 2 декември 1901 година в Хасково, в къщата на самодейния тромпетист Димитър Симеонов се ражда дъщеря - Недялка. На шест и половина тя грабва цигулката. Скоро в тесен кръг изпълнява "Мечтание" от Шуман. На осем е поканена да свири пред престижната клиентела на софийския Военен клуб. В залата е самият Иван Вазов. "Тези ръчички ще прославят България по света", казва авторът на "Под игото". Година след това момиченцето е обявено за чудо. На дванадесет Недялка заминава за Америка, където участва в много благотворителни концерти за пострадалите от Балканската война. Меценат й осигурява стипендия и тя става ученичка на професор Густав Хавсман. Малко след това се сдобива и с изключително ценната цигулка "Галиано". Българката триумфира по света, печели овации от най-високите сцени, омъжва се четири пъти, развежда се. От втория брак с пианиста Георги Хайдутов, когото среща в Кайро, се ражда известният цигулар и саксофонист Димитър Симеонов.

Странна е историята на цигулката на Недялка. Тя я оставя на своя приятелка в Германия, докато пътува за кратко в София. Престоят й обаче съвпада с историческа дата - 9 септември 1944 година. В България вече е социализъм, границите са затворени, връщането е невъзможно. Месеци след това Дрезден е бомбардиран. Години наред Недялка не знае нищо нито за приятелката си, нито за цигулката. През 1956 г. от немското посолство идва радостна вест: след войната и двете са останали невредими. Цигулката отново е в ръцете на собственичката си. До 14 март 1959 година, когато звездата умира от рак в парижка клиника. Днес синът на Недялка Симеонова твърди, че по-късно ценният инструмент е отмъкнат от Дина Шнайдерман. Тя пък отвръща, че го е купила, след като изпадналото в нужда семейство на някогашното дете чудо го е продало на държавата.

Когато величието Давид Ойстрах чува как българинът Васко Абаджиев свири Йохан Себастиян Бах, две години не се осмелява да изпълни цигулковите концерти на гениалния германец. Белгийската кралица Елизабет Втора пък предлага поданство на виртуоза от София, на което той отговаря: "Не. Ние сме българи." Възхитен от таланта му, геният Менухин иска да го измъкне от комунизма на родината му, като настоява да замине с него в САЩ. Абаджиев отказва. Тогава той няма осемнадесет години.

Син на професор по музика Васко Абаджиев се ражда със съвършен музикален слух. На две години той изпитва физическа болка от фалшифите тонове. На шест печели първия си конкурс във Виена. Награда обаче не му дават. Твърде е малък още. На тринадесет завърша Консерваторията в Брюксел. Свири без партитури. Достатъчно му е само за миг да види нотите, за да ги запомни завинаги. Само по слух, без специални занимания, проговаря немски, френски, фламандски и унгарски.

Васко Абаджиев умира на 14 декември 1978 година в Хамбург на 52. Славата му на гений на цигулката на ХХ век обаче остава. За съжаление - най-вече извън родината му, която почти не се сеща за него.

Антоанета Стефанова е вундеркинд от по-ново поколение. На четири години тя за първи път сяда над шахматната дъска. Учител е баща й Антон. Малко преди това някаква жена я среща на улицата и впечатлена от крехката й физика, я кани да тренира гимнастика. За съжаление - вече е късно за този спорт. В клуба на "Локомотив" побеждава повечето батковци и какички. На седем Тони е шампион на София. Тренира по 4-6 часа дневно. Прави реми с идола си Михаил Тал, а той възхитен я хвали. През 1989-а става световен шампион за девойки до десетгодишна възраст, а на петнадесет - гросмайстор за жени. Пловдив я прави почетен гражданин, когато е само на 22.

През 2004 година в Елиста Антоанета Стефанова побеждава Екатерина Ковалевская с 2,5 на 0,5 точки и става десетата в историята на шахмата и единствената българска световна шампионка. Провъзгласена е за най-силната родна шахматистка на всички времена.

За съжаление не всички таланти имат късмета още от ранна възраст да бъдат признати. Христо Стоичков, например, е изгонен от отбора на "Марица" като безперспективен. Треньорите на "Хебрус" Харманли обаче се оказват далеч по далновидни. И печелят.

Елин започва с инструмент под наем

Елин Колев днес е на 18. Роден е в Цвикау, града на Роберт Шуман. Родителите му, Маргаритка и Мариян, са цигулари. Повече от две десетилетия те живеят в Германия. На пет синът пожелава да тръгне по пътя им. Семейството обаче няма пари за инструмент и взема под наем. На осем талантът дебютира на голяма сцена. На десет е приет в музикалната академия "Феликс Менделсон-Бартолди" в Лайпциг.

"Съпругата ми работи във филхармоничен оркестър, а аз - в театъра на Цвикау. Елин започна да свири на пиано, после на малка китара, на укулеле. Накрая избра цигулката. Нямахме големи очаквания, но след година той стигна до първия си детски концерт. Започнахме по-усилена работа", разказва бащата.

През 2009-а саксонската телевизия прави 30-минутен филм за българския талант. Предстои му турне в САЩ и концерт в прочутата "Карнеги хол" в Ню Йорк. Немските медии следят събитието с особен интерес. За десет дни виртуозът прави шест концерта в четири щата. Преди това той е определен за "Най-добър млад талант" на фондация "Ибла", получава първа награда "Млад музикант" в Саксония и е отличник на международния конкурс в Австрия "Йожен Изаи".

"Получих поканата за Америка по електронната поща 24 часа преди рождения си ден на 16 декември. Бях на училище, баща ми пръв видя имейла. Бях много щастлив, а всички около мен се чудеха какво става. Когато усетя, че публиката е възторжена, забравям всичко и изпитвам само насладата от музиката", разказва тийнейджърът.

Цигулката, на която свещенодейства талантът, е "Лоренцо Каркаси", изработена през 1749 година. Предоставена му е от фондация "Алберт Екщайн".

На 14 Елин се явява на кастинг за главната роля във филма Wunderkinder на режисьора Маркус О. Розенмюлер. Той изпреварва четиристотин кандидати и се превръща в еврейското цигуларче Абраша. Лентата е със сюжет за Холокоста.

"Играх с някои от най-известните немски актьори и дори записах музиката във филма", споделя той. По-късно отново застана пред камерата като цигуларя Бронислав Хуберман в американско-израелската документална продукция за създаването на филхармонията на Тел Авив. Режисьор е номинираният за "Оскар" Йош Аронсон ("Оркестър в бягство").

Идва бъдещият Стамболов

Степента на талант различава надарените деца едно от друго. Бъдещето ще покаже дали Даниел Нанков ще достигне постиженията на шампиона Петър Стойчев и дали Петър Петров ще бъде Стефан Стамболов - новият министър-председател, който ще изведе България от вечната й криза.

Данаил Нанков, детето чудо на ПСК "Черно море", е номинирано за най-перспективния плувец на България в неговата възраст. Наричат го властелинът на рекордите. Вундеркиндът.

Дани е на четири, когато влиза в басейна. Няма никакво желание да го прави, но такава е волята на семейния лекар. Детето е боледувало от рахит и трябва да спортува. Малкият плаче и иска да го измъкнат от водата. Така започва шампионът. На десет той разбира, че неговият живот е плуването. Подкрепят го родителите Диана и Генади и най-вече - треньорът му Борислав Георгиев. Според специалистите малкият е целунат от Господ. Вечер той пише домашните си и учи, а всяка свободна минута е в басейна. Плува по пет километра. За игри почти не му остава време. През 2013 година спечели 38 медала, от които двадесет златни и подобри 11 рекорда. На състезанията "Весел делфин" завоюва седем шампионски титли и подобри четири национални постижения. Печелил е и награда от конкурса "Русофили". Мечтата му е да стане олимпийски шампион по плуване.

Петър Петров, момчето чудо от Пазарджик, е само на десет, когато смайва с познанията си по история, геополитика, икономика. Той се готви да стане министър-председател. Има и точна стратегия в каква посока ще ориентира външната ни политика. "Ще бъда стабилен - не изцяло насочен към Запад, не изцяло насочен към Русия. Ще поддържам добри връзки и с едните, и с другите", казва Петър. От идеите му могат да се поучат на дипломация много от днешните ни държавници. Те вече 25 години все не могат да улучат ваксата, както казват скиорите, на националните ни интереси.

Бъдещият премиер с часове и компетентно може да говори за геополитическата обстановка, конфликтите по света, проекта "Южен поток", положението в Украйна, статута на Крим. За българската войска каза, че наброява само 26 000 щита и най-малко се занимава с отбраната на страната. Самата истина.

На 3 и половина Богдан Рангелов от пловдивския квартал Коматево получава мартеница, която има формата на гайда. Макар и играчка, тя е можела и да свири. От тук започнали грижите на родителите му. Синът упорито и безкомпромисно настоявал да му купят истински инструмент. Най-накрая баба му се трогнала и поръчала гайда чак в Смолян. Така започнал внукът. Бързо срещнал и учителя си Димитър Димитров. В началото хората около него мислили, че четири години са твърде крехка възраст да се надува огромния мех. Богдан ги опровергава и днес, на шест, е истински виртуоз, в което са убедени всичките му приятели.

На три години Мартин от Сливен умее да брои на единадесет езика, между които са арабски, иврит, японски. Той разпознава буквите и умее да смята с числата до двадесет. Знае цялата българска азбука и дори се опитва да пише.

Способностите си детето чудо проявява още на година. Днес малчуганът значително е надраснал възрастта си. Знае това, което учат първокласниците, гледа новините, а не детските предавания. Мечтата му е да стане лекар.

Елеонора е по-малка от Мартин. Тя е само на две и е от Свищов, но вече познава ликовете на големите революционери: Ботев, Левски, Раковски. Всичко започва съвсем неочаквано, когато майката Милена Димитрова оставила пред щерка си кратка история на България. Малката с любопитство започнала да я разгръща и да пита: Кои са тези хора? Научила ги за няколко месеца, заедно с възрожденците.

Антон Кремов от София е на шест, когато сам овладява езика на Шекспир. Майката Елица разбрала този факт случайно. В началото чувала как синът й изговаря отделни думи, после забелязала, че той чете и говори твърде добре. Още в невръстна възраст детето чудо научило буквите, а на три без никакви учители започнал да чете и пише самостоятелно. Как става това, той сам не може да обясни. Тони може да изважда трицифрени числа и да смята с корен квадратен. Любимото му занимание е да решава задачи по математика и да чете книги.
Борислава Иванова тренира гимнастика от тригодишна възраст. Сега тя е девет. В колекцията й има 29 медала. Асен Блатечки я нарече хасковлийската машина.

Малката Борислава попада в залата, след като й откриват небезобидно заболяване. Месеци наред лекарите я държат обездвижена, след това идва ред на продължителната и нелека терапия. За да укрепват мускулите и костите й, майката я записва на акробатика. Резултатите надминават и най-смелите очаквания. Детето не само се възстановява, но и превръща спорта в свой начин на живот. Всеки ден тя тренира по 5-6 часа. Чака с нетърпения да навърши 12, за да се състезава на международни състезания.

Сляпата шампионка

Една тринадесетгодишна сляпа гимнастичка покори с волята и таланта си света. Поводът да се гордеем с нея е, че макар и гражданин на Америка, има българска кръв.

Пет Уотърс е на 20 и разведена, когато решава да си осинови дете от бедна държава. Прави проучване, посещава няколко сиропиталища и когато среща Лола, вече знае, че това е нейната дъщеря. Майката й не е знаела за недъга й, когато я осиновява. Лола ослепява на две години, но това не й пречи да преследва своята мечта. Тя вече е спечелила купата на американската гимнастическа академия. Споделя, че повечето от гимнастичките, с които се състезава, дори не знаят, че е по-различна и тях. Лола предпочита това да си остане така. Шампионката мечтае да отиде на олимпиада, въпреки че не знае дали ще я допуснат. Най-вероятно е скоро да я видим на параигрите. И, разбира се, със златен медал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай