Десятък удря спестяванията ни за ЧНГ

Министрите благословиха бюджета за 2013 г.

Десятък удря спестяванията ни за ЧНГ | StandartNews.com

София. Лихвите по спестяванията ще се облагат с десятък от 1 януари. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков след като правителството одобри бюджета за 2013 г.

Новият данък ще е 10% върху лихвите на депозитите ни в банките у нас и на територията на целия Евросъюз. Сметките в швейцарски банки също ще се облагат.

По думите на Дянков това е единственият доход, който в момента не се облага. Фискалният ефект ще бъде около 120 млн. лева.

Идеята за десятъка беше лансирана преди няколко седмици, но срещна сериозно обществено неодобрение. Тогава финансовото министерство обяви, че това не стои на дневен ред. След като медиите съобщиха новината, Дянков отрече официално да обмисля подобен ход. Сега обаче се оказва, че промяната е заложена в бюджет 2013.

Все още не е ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите. Самият Дянков призна, че не е привърженик на даването им, но бюджетът предоставя тази възможност.

Кабинетът е оставил резерв от 20-30 млн. лева за провеждането на референдума за АЕЦ"Белене".

Въпреки забележките около бюджета за 2013 г. днес мнистрите приеха документа на редовното си заседание. За повече средства настояваха Десислава Атанасова, Вежди Рашидов, Аню Ангелов. Засега обаче има малка промяна само в Министерство на отбраната. Там с 9 % се увеличават заплатите на служителите във ведомството, макар че по-голяма част от увеличението идва от вътрешни спестявания, каза Дянков.

Бюджетът за следващата година не предвижда особени промени. Малък подарък има за пенсионерите. Парите за старост ще се повишат средно с 9.3% от 1 април догодина, а минималната пенсия за стаж ще стане 150 лв. През 2013-та се вдига и максималната пенсия от 700 на 770 лв.

Минималната заплата пък догодина става 310 лв. от 290 лв. Повишава се и максималният осигурителен доход - от 2000 на 2200 лв. Минималният остава от 420 лв. до 550 лв. за самоосигуряващите се.

Детските и помощите за безработица обаче ще бъдат замразени. По 7.20 лева на ден остава обезщетението и за безработица. Максималната граница пък е 60% от заплатата.

35 лева на месец ще продължат да получават родителите за всяко дете до 18 години. Помощите се полагат само на семейства, чиито доходи на човек са под 350 лв. По 189 лева ще получават родителите на децата с увреждания. Промяна няма и в еднократните помощи при раждане. Te остават 250 лв. за първо дете, 600 лв. за второ и 200 лв. за трето. Еднократните помощи за студентките майки са отново 2880 лв. При отглеждането на близнаци семействата ще получават по 1200 лв. през първата им година, а месечните помощи за неосигурените майки са 100 лв. Обезщетението за отглеждане на дете след една година за осигурените майки остава 240 лв.

Промени няма да има и за най-бедните хора в страната. Гарантираният минимален доход, на базата, на който се определят всички помощи за отопление, лекарства, преживяване остава 65 лева и догодина.

Замразяват се и доходите на чиновниците за следващите три години на нивото им от 2012 г. В същото време се предвижда и леко съкращение. Редиците на администрацията трябва да оредеят от 447 хиляди на 430 хиляди.

Недоволни от бюджета за 2013 г. се оказаха и синдикати, и работодатели. Първите възроптаха срещу късното и диференцирано увеличение на пенсиите. Вторите пък смятат, че бюджетът е прекалено щедър в разходната си част и оптимистичен в приходната. Заложеният ръст на икономиката от 1.2% според тях е доста розов. Те не са доволни и от увеличението на максималния доход на 220 лв., тъй като трябва да извадят повече средства за осигуровки. Окончателният вариант на бюджета обаче ще решат депутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай