Дере до Петолъчката затлачено с опасни взривове

Дере до Петолъчката затлачено с опасни взривове | StandartNews.com

Ямбол. До две-три седмици военните ще успеят да прочистят района около взривените складове край Петолъчката. Операция  "Чист хоризонт" обаче предвижда и втори етап на почистване - след земеделските площи, ще дойде редът на дере, източно от взривения склад. Там има боеприпаси, които са доста опасни, съобщи зам.-министърът на отбраната Валентин Радев.

По думите на Радев във вторник група от експерти от ВМЗ-Сопот ще опресни знанията на сапьорите от Белене и на другите военни, които работят на място, по намираните боеприпаси. Това се налага заради противотанковите средства, тъй като големите калибри - 122 и 152-мм, които намират екипите, са без взриватели.

Това е много важно. Искаме да го направим веднага, преди да продължат, защото военните, които участват в подобни операции, придобиват рутина и започват да мислят, че всичко, което виждат е познато и могат да го местят. Целта ни е да предпазим да не се получи нещастен случай с войниците ни. Те вече са намерили над 900 боеприпаси”, добави Валентин Радев.

Той уточни, че юристи в момента се занимават с договора на "Берета трейдинг" – фирмата, която е собственик на взривилите се складове за утилизация на боеприпаси.

Пред бТВ Радев засегна и въпроса с предстоящите от 1 юли промени в армията – част от Плана за развитие на въоръжените сили. "Започва съкращаването, числеността от 41 500 трябва да падне на 37 000", уточни военният и добави, че ще има възможност за преместване на кадри по местата, където се увеличава броят на военнослужещите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай