Депутатка и зам.-кмет горят за спирки (ОБЗОР)

Депутатка и зам.-кмет  горят за спирки (ОБЗОР) | StandartNews.com

Общинарят и парламентаристката напуснаха, Цветанов брани колежката си

Скандал с обществена поръчка за спирки в София приключи с две оставки. Премиерът Бойко Борисов поиска от парламента да си тръгне Ирена Коцева от ГЕРБ, а от общината зам.-кметът по транспорт Любомир Христов. Двамата се оказаха основни действащи лица в разследване на Нова тв за търг на 60 спирки с възложител Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

Обществената поръчка е спечелена от фирма, в която съдружник е съпругът на Коцева. Снимки пък разкриха как пред къщата на депутатката в Самоков е паркирана служебната кола на зам.-кмета по транспорт Любомир Христов. Цената за въпросните навеси за спирки е 236 730 лева. Според експерти за бройка тя е почти два пъти под тази в договора с центъра. "В заданието са изискани два вида качествени покрития. Не виждам нито едното, нито другото", обясни Боян Бонев, специалист по метални конструкции пред Нова тв.

Заместник-кметът на София Любомир Христов призна за познанството си с депутатското семейство, но добави, че не е шеф на Центъра за градска мобилност, който е пуснал поръчката. "ЦГМ е юридическо лице, което има собствено управително тяло, собствени процедури за провеждане на обществените поръчки, собствен бюджет", каза той. Оправданието му обаче не мина пред премиера Борисов. В телефонен разговор с кмета Йорданка Фандъкова министър-председателят е поискал Христов да бъде освободен. Веднага след това зам.-кметът по транспорта реши да напусне. "Заради създалото се напрежение и внушения сред гражданите на София съм депозирал своята оставка пред кмета", съобщи Христов вчера. "Твърденията, че съм могъл да окажа влияние при избора на изпълнител са внушения и манипулации, които не отговарят по никакъв начин на истината", допълни той.

Премиерът, който бе изненадващо в парламента заради Изборния кодекс е разговарял лично с Коцева и е поискал от нея същото - да си тръгне незабавно от Народното събрание, съобщи самият Борисов по-късно в Шумен. Коцева обаче цял ден отказваше както да потвърди за искането, така и да даде оставка. По обяд тя твърдеше само, че е говорила с премиера. В съвместно изявление с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов Коцева призна за "над 20-годишно приятелство с Любо" и обяви, че е казала на премиера, че е готова да направи всичко, за да не уронва престижа на партията. Но оставка щяла да подаде "само и единствено, ако парламентарната група го поиска от мен". Решението щяла да вземе след разговор с групата на ГЕРБ във вторник.

"Цялата парламентарна група стои зад Ирена Коцева", увери в кулоарите на НС Цветанов и определи колежката си като "един достоен човек". Нещо повече - Цветанов заподозря, че тя е жертва на заговор. "Вие сте свидетели как всеки един може да бъде омаскарен. Тук има и други мотиви, за да се случва това, което в момента се причинява на Ирена Коцева. Ние знаем тези мотиви", посочи той, но не пожела да ги сподели публично.

В края на работния ден обаче стана ясно, че въпреки всичко това в 16.00 Коцева е депозирала оставката си.
ГЕРБ са провели собствено разследване, научи "Стандарт" от свои източници в групата. "Снимката до Нова телевизия с колата на Христов пред дома й в Самоков е била изпратена от бившия депутат от ГЕРБ Цветан Сечанов", призна депутат. Сечанов е бивш началник на полицията в Самоков.

Не сме маскари
Ирена Коцева, ГЕРБ

За мен е изключително труден момент, но съм готова да подам оставка само когато срещу мен има и най-малкото съмнение, че с мои действия бих уронила авторитета на партията и парламентарната група, ако се открият нарушения, в които аз по някакъв повод съм лобирала или съм нарушила закона. С едно обаче не мога да се съглася - ние сме хора, имаме семейства и когато в медиите ще излиза нещо, с което ще дискредитирате името ни, нека преди това нещата да бъдат проверени. Защото за тази поръчка не мога да дам големи подробности, но съм сигурна, че фирмата я е направила качествено. Има контролни органи, които могат да кажат има ли нарушения. Ние не сме маскари, работим честно и добре и разчитам истината да се разбере. С Любо (Христов - б.р.) ни дели 20-годишно приятелство, не мога да скрия.

РАМО
Всеки може да бъде дискредитиран

Цветан Цветанов

Цялата парламентарна група - почти без изключение, стои твърдо зад Ирена Коцева. Аз говорих с повечето колеги, след като излезе сутрешният репортаж за възможни корупции и тем подобни интерпретации. Разговарях и с Ирена Коцева, оказа се, че има проведена обществена поръчка, спазени са всички законови изисквания. Има няколко фирми, които са участвали, и нито една не е обжалвала. ПГ е доста притеснена от начина, по който в публичното пространство се интерпретира един достоен човек и неговите качества. Да вменяваме вина за нещо, което още не е доказано, не смятам, че е редно. Трябва ли за всяка публикация всеки да излиза от парламента и от изпълнителната власт? Знаете ли колко интерпретации и колко обвинения са хвърляни по мой адрес? Да се е доказало за нещо? Случаят на Ирена Коцева е идентичен с този на Станимир Флоров през 2013 г. Един достоен човек напусна МВР, след като бе оказан невероятен натиск от вас, медиите, с помощта на определени други институции. Това са човешки съдби, хора, които имат качества, авторитет и достойнство да застанат пред вас и да не се крият. За всеки един могат да се направят определени материали, с които се цели дадено дискредитиране. Съдът решава дали човек е виновен.

Премиерът: ГЕРБ и кметът не са виновни

Сега, вече с подадени оставки, всеки един от тях може да отива и да си защитава тезата дали е виновен, или не е. Но партията и кметът на София Йорданка Фандъкова не носят отговорност за техните действия. Това заяви премиерът Бойко Борисов по адрес на Ирена Коцева и Любомир Христов. "Сутринта говорих с г-жа Фандъкова първо. Тя беше в Амстердам. И мнението ни беше, че трябва да се отстрани незабавно зам.-кметът. То не е и първият сигнал за него", каза министър-председателят. Той обясни, че в парламента лично той е поискал от Коцева да си подаде оставката. "Недопустимо е, когато ние предлагаме за събота и неделя данък върху служебни коли, върху коли на бизнеса, които не са си платили данък, зам.-кметът да отива в Самоков на гости със служебен автомобил. Това е недопустимо за мен и затова санкциите са възможно най-тежки", каза още Борисов.

И Фандъкова иска оставки

От април възложих проверка на обществените поръчки на Центъра за градска мобилност и докато приключи тя, ще поискам депозиране на оставките на всички в ръководството. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя е приела оставката на Любомир Христов, но смята, че той няма отношение към конкретния случай, защото не е възложител на обществената поръчка. "Градът се управлява с доверие и когато то е разклатено, работата не върви добре", каза Фандъкова.

Акция "гратис" за билета

Недоволни столичани започват акции срещу поскъпването на билета в градския транспорт, като призовават масово да се пътува гратис. "Ще започнем активен протест срещу новите несправедливи цени на билетите и талоните в София", пишат организаторите във Фейсбук групата "Активен протест срещу поскъпването на градския транспорт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай