Депутат каза „Не на насилието над жени" с конкурс

Депутат каза „Не на насилието над жени" с конкурс | StandartNews.com

Министърът на вътрешните работи награди автора на най-доброто есе

На официална церемония в зала „22 септември" в Благоевград бяха наградени победителите в конкурса за най-добро есе на тема „Насилието над жените – моето не", организиран от депутата от ГЕРБ Даниела Савеклиева. Министърът на вътрешните работи доц. д-р Веселин Вучков бе гост на събитието, което се проведе от 18,00 часа в петък в областния център. 42 студенти от висшите учебни заведения в Благоевград се включиха в надпреварата. Инициативата бе по повод 25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. Есетата бяха оценени от тричленно жури с председател доц. д-р Антони Стоилов - декан на Филологическия факултет към ЮЗУ "Неофит Рилски".

„За този конкурс ме провокира и мълчанието – на жертвите и на институциите. Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие, а цели 67% от насилваните не са съобщили. Нека заедно помогнем на жертвите. Вие, младите хора, ми давате тази увереност, че ще успеем. Доказахте, че решаването на този проблем е ваша кауза и ви интересува съдбата на човека до вас", каза депутатът Даниела Савеклиева. Тя увери, че ще продължи да работи в тази посока. Ще се бори България да ратифицира конвенцията за превенция и борба срещу насилието над жени. „За да има защита срещу всички форми на насилие, да има равнопоставеност между мъжете и жените. Не бива и държавните институции да са със затворени очи към проблемите с домашното насилие", каза още Савеклиева. Вътрешният министър Веселин Вучков заяви, че във всяка областна дирекция на МВР има регионални координатори по проблемите на доманото насилие. Той разкри, че от 2009 г. насам издадените заповеди за защита от домашно насилие у нас непрекъснато се увеличават. Миналата година са били 1846 за цялата страна. „Направил съм справка и за Югозападна България. За област Благоевград тези заповеди са 70, за област Кюстендил са 26, за област Перник са 66. По-големият брой заповеди са знак, че институциите работят по-добре и по-важното – че жертвите преодоляват страха си и разкриват упражненото над тях домашно насилие", сподели министър Вучков.

Кулминацията настъпи с раздаването на наградите на първите трима класирани студенти. На трето място е Любима Мавродиева, която учи приложна лингвистика в ЮЗУ „Неофит Рилски". Втора остана Семиха Шукриева, която учи право в същия университет. На първо място бе класирана Борислава Стоянова, която също изучава право в ЮЗУ.

Трите получиха парични награди. Всички участници получиха грамоти и поощрителна награда - посещение на Народното събрание. Eвродепутатът Мария Габриел ще награди победителката с посещение на Европейския парламент в Брюксел. Обявеният от мен конкурс ще стане ежегоден, защото младите хора трябва да се ангажират с такива значими за обществото ни каузи. Най-хубавото е, че те могат да дадат и решенията на тези проблеми, доволна съм от големия им интерес, каза Даниела Савеклиева след награждаването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай