Ден без автомобили

Ден без автомобили  | StandartNews.com

София. Инициативата „Европейският ден без автомобили" ще се състои днес в столицата. От 9.00 до 17.00 часа ще бъде забранено влизането на превозни средства в зоната, ограничена от бул. „Княз Александър Дондуков", ул. „11-ти август", ул. „Врабча", бул. „Васил Левски", ул. „Аксаков", ул. „6-ти септември", ул. „Ген. Гурко", ул. „Леге", ул. „Позитано", бул. „Витоша", бул. „Княз Александър Дондуков" с изключение на граничните улици и булеварди, съобщава Столична община.

Столична община и „Център за градска мобилност" ЕАД, които са организаторите на „Европейската седмица на мобилността", канят жителите и гостите на града в зоната без автомобили, в която могат да се разходят с велосипедите си, както и да включат децата си в организираните прояви.

От 10.30 до 15.30 часа на пл. „Княз Александър Първи", където ще са проявите, ще има и информационен щанд, в който ще може да се получи информация и материали за обществения транспорт.

Ще се движи и информационният ретро-трамвай, в който ще може да се получи информация за градския транспорт, проектите, по които се работи, както и да се послуша музика, изпълнена от ученици от 144 СОУ.

Между 11.00 и 13.00 часа и от 16.00 до 18.00 часа мотрисата ще се движи между ж.к. „Лозенец", бул. „Христо Ботев" и метростанция „Хан Кубрат" - двупосочно.

Преди честването на 106-годишнина от обявяването на Независимостта на България пред паметника при Националната художествена галерия, което започва от 11.00 часа, може да разгледате изложбата с творби на Роден в галерията, която ще е в България още няколко дни. Макар и да е извън темата на седмица - „Нашите улици, нашият избор", изложбата „Метаморфози", която гостува в София, е едно от значимите културни събития в годината, в която София се състезава като кандидат за Европейска столица на културата през 2019 година. Другото предложение е да покарате колело или просто да се разходите по свободните от автомобили улици.

В 11.30 часа художникът Иван Яхнаджиев ще отвори „ателие на открито", за да предложи помощта си за рисунките на децата, които желаят да се включат в проявата. В 13.00 часа ще започне детското състезание, организирано от сдружение „365", което е инициатор на ежедневния „Free Sofia Tour".

Инициативата и в Бургас

От 09.00 часа в Морската градина на града ще започне инициативата „Европейски ден без автомобили „Нашите улици, нашият избор, европейска седмица на мобилността", организирана от "Клуб на любителите колоездачи" съвместно с Фондация "Безопасни улици от Валя" и Сдружение SOS-ПТП. Инициативата ще започне с 5км – бягане от Пантеона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай