ДАЗД: Имало е брутално насилие между децата в Стралджа

ДАЗД: Имало е брутално насилие между децата в Стралджа | StandartNews.com

София. Децата са били бити от възпитателите в интерната в Стралджа, а освен това е имало „изключително брутално" насилие между децата, заяви в ефира на бТВ председателят на ДАЗД Ева Жечева. Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) изпрати вчера писмо до министъра на образованието и науката Анелия Клисарова, в което настоява социално-педагогическият интернат в Стралджа да бъде закрит. Мотивите за искането са системното нарушаване на правата на децата в институцията и неглижирането на тяхната сигурност.

Престъпленията на децата са сигнал за дефицити в средата им

По думите на Ева Жечева сред персонала липсва чувствителност в отношението към настанените деца. „Те приемат, че децата са там, защото са нарушители, извършили са престъпление. Ние всъщност наказваме децата за статусни нарушения, каквито са бягство от дома, от училище, просия, проституция. Тези статусни нарушения са признак, че средата, в която се отглежда детето, има дефицити. И това дете носи дефицитите на различните системи – семейната, социалната".

Жечева обясни, че закриването на интерната не е от днес за утре и този процес може да отнеме дори година – необходимото време да бъдат направени индивидуалните планове за всяко дете. Тя допълни, че след първата проверка в Стралджа и отправените задължителни предписания в голяма част те са изпълнени – физическото отделяне на по-големите момчета от по-малките, подобряване на материалната база, с децата работят и психолози, но насилието продължава.

Хората, работещи с деца, трябва да са обучени и мотивирани

„Децата отвръщат на агресията с агресия, с тях трябва да се работи в друга среда и с други мерки. Хората там нямат ресурса да се справят с тези проблеми. УНИЦЕФ изпълнява програма, изпратени са специалисти, които работят с персонала за повишаване на тяхната чувствителност", каза Ева Жечева.

На въпрос какво е възнаграждението на хората, които работят с децата в Стралджа, и дали то е достатъчно мотивиращо, тя отказа да се обвърже с конкретни цифри. Посочи обаче, че разходният стандарт за издръжка на дете е от най-високите – близо 10 000 лева. За сравнение, едно дете с увреждания в център за настаняване от семеен тип е с издръжка 7000 лева.

В социално-педагогическия интернат в Драгоданово от началото на тази година има три проверки и трите показват висок риск от насилие, обяви Жечева. По разпореждане на Върховната административна прокуратура от началото на декември започват комплексни проверки във всички интернати и резултатите ще бъдат публично обявени, допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай