Давид от БАН

Давид от БАН  | StandartNews.com

С проучването си за Е-тата доц. Милошев хвърли ръкавицата на бизнес за милиони

Едно изследване на БАН, струващо 8600 лева, разбуни духовете сред бизнес за милиони. Доц. Георги Милошев, който хвърли "бомбата", че привидно безобидните Е-та в храната ни могат да се окажат опасни, е получил едва тази сума от фонда за научни изследвания.

И въпреки крайно недостатъчното финансиране, екипът му от шестима души в Института по молекулярна биология на БАН показа, че българската наука може да хвърля ръкавица на учени от световен мащаб. И, подобно на Давид срещу Голиат, да прави открития, които разтърсват. Въпреки че по-късно собственият му институт се разграничи от изнесените от него данни с твърдението, че са нужни още проучвания и експерименти. Всъщност самият доц. Милошев искал именно това - да покаже, че в българската наука се прави нещо, и да изнесе данни, които трябва да бъдат допълнителни проверени, за да се потвърдят или отхвърлят хипотезите му. За съжаление отчасти заради медиите съобщението му прерасна в истерия какви опасни храни слагаме на трапезата си и в какви мутанти можем да се превърнем благодарение на тях.

Самият доц. Милошев и колегите му от лабораторията по молекулярна генетика достигнали до неочакваните резултати в хода на друго проучване, което е част от фундаменталната наука. Те открили нов свръхчувствителен метод, с който може да бъде установено скъсването на нишките в ДНК много по-прецизно, отколкото това се правело досега. А скъсването, както пише дори в учебниците, често пъти означава изменение на клетката в злокачествена, тоест канцерогенна. Разбира се - не винаги. В хода на проучването учените решили да тестват метода си и с вещества и хранителни добавки, които се поставят в храната. Пробват с такива, които се обозначават с Е и номер и с които най-често оцветяваме детските лакомства или придават апетитния розов цвят на колбасите. Мислели, че не ги чакат изненади, защото тези вещества вече са проучвани с други методи и е доказано, че в малки количества могат да бъдат безвредни. И - бум! - оказало се, че далеч не е така. Дори и при количества, в пъти по-малки от официално позволените, веществата късали нишките на ДНК. Самият Милошев е изпращал данните си и на европейски научни списания, и на министерства. Смята обаче, че една от възможните причини да бъдат връщани или оставяни без реакция, е свързана с това да не се атакуват браншовете, употребяващи тези вещества. "Можем да ползваме метода си и за оцветители на дрехи, и тогава срещу нас ще скочат производителите на дрехи", посочи той малко след оповестяването на данните.

Всъщност обаче екипът му няма средствата, за да продължи проучването и да потвърди собствените си данни. Ръководството на института пък се разграничи от оповестяването им. Така че нищо чудно скоро те да не бъдат проверени и нещата да си останат по старому. Както често се случва, когато имаш смелостта да хвърлиш ръкавица, а отсреща ти отговорят с мълчание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай