Дават ударно 55 000 за "Глухите камъни" (ОБЗОР)

Дават ударно 55 000 за "Глухите камъни" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Културният министър Вежди Рашидов търси още 300 000 лв. през 2017 г. за Александровската гробница

Изпълнителна, местна власт и бизнес седнаха на една маса, за да начертаят план за икономическото развитие на Хасково, Димитровград, Ивайловград и региона. Това стана по време на 14-ата дискусия от националната кампания на "Стандарт" и КРИБ "Да! На българските региони" в града на Богородица.

Две от археологическите чудеса на Хасковския регион - тракийският скален култово-погребален комплекс "Глухите камъни" край Любимец и гробницата край с. Александрово, са приоритетни за културното министерство.

"Стартираме археологическото разкриване на "Глухите камъни" с 55 000 лв. още тази година, ще търся 200-300 000 лв. за развитието на Александровската гробница. Ще намерим пари и за развитието на Светилището на нимфите край с. Каснаково, Димитровград", заяви културният министър Вежди Рашидов на дискусията "Да! На българските региони - Хасково". Тя е 14-ата поред, организирана от "Стандарт" и КРИБ, и се проведе в Хасково навръх празника на града на Рождество Богородично. В нея участваха шефът на най-голямата работодателска организация Кирил Домусчиев, министърът на културата Вежди Рашидов, както и зам.-министрите на няколко ключови министерства - на регионалното развитие Николай Нанков, шефът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, шефът на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов, съветникът на туристическия министър Николина Ангелкова Живко Табаков, както и депутатът Делян Добрев.

Местната власт бе представена от областния управител на Хасково Станислав Дечев, кмета на Хасково Добри Беливанов, колегата му от Димитровград Иво Димов, градоначалника на Ивайловград Диана Овчарова, на Любимец Анастас Анастасов, на Минерални бани Мюмюн Искендер, както и кмета на Свиленград Георги Манолов.

Хасково има добро преплитане на икономически възможности и културно-исторически паметници, което е предпоставка за успешно развитие, заяви главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова по време на форума. Според Рашидов бизнесът вече започва да подкрепя културно-историческите обекти. "Виждате как се подпомага в Панагюрище, сега голяма търговска верига подкрепи финансово лъва на Бузлуджа", заяви той.

"Идентичността на една нация, лицето й, са културно-историческите паметници. Видях Долината на египетските царе - ние имаме не по-малко интересна Долината на тракийските царе. 60 могили стоят на едно място, досега са разкрити едва 5 от тях. Българите лежат върху злато, за съжаление не винаги ни стигат средствата. Бъдещето е развитието на културния туризъм, защото това е най-първият пласт туризъм. Турция например има приходи от 23 млрд. долара от културен туризъм", заяви Рашидов.

Досега Александровската гробница е получила 3 млн. долара от японското правителство за копие и музей на гробницата и 35 000 лв., за управление на проект на консервация на оригиналната гробница.

Очаква се земеделското министерство да извади гробницата и земята около нея от горския фонд.
"Трябваше да дойдете тези дни на вила "Армира", за да видите 2500 души за 3 дни. По 2 лв. входна такса, минерална вода, кафето - това е невероятна помощ за местната икономика, заяви кметицата на Ивайловград Диана Овчарова. Общината вече е построила 6-метров широк път до крепостта Лютица.

Кметът на Любимец Анастас Анастасов пък поиска от държавата помощ за по-мащабни разкопки и да предостави на общината комплекса "Глухите камъни", за да могат местните да кандидатстват по европейски програми и да развиват археологическата забележителност.

Стабилност и сигурност дават на бизнеса растеж

Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"

Само стабилността и сигурността позволяват на бизнеса да планира дейността си и да инвестира, за да разкрива работни места и да осигурява растеж. България приключи 2015 г. с впечатляващи резултати, най-добрите след 2008 г. - икономическа стабилност, рекорден 3% ръст, 23% ръст на чуждите инвестиции, 9 на сто ръст на износа, над 3 млрд. повече в хазната от удари срещу контрабандата и сивия сектор. Но в същото време в Хасковска област се наблюдават дисбаланси, които трябва да бъдат преодолени. Защото Хасковският регион има добро преплитане на икономически възможности и културно-исторически паметници.

Защото област Хасково е уникална. Тя има всичко - от условия за подем на промишлеността, през две магистрали и терени, привличащи чужди инвеститори, до условия за туризъм във всичките му форми: културно-исторически, поклоннически, приключенски, балнео и спа, винен, кулинарен, конгресен и дори хазартен. Тук в рамките на един уикенд човек може да види и наследството на траките в Александровска гробница, и наследството на тоталитаризма, и дори скелета на най-стария европеец - Крумчо от Димитровград, и античната Вила Армира, скалният комплекс "Глухите камъни" и няколко крепости.

Домусчиев: Общините се развиват с предприемчив бизнес

КРИБ и "Стандарт" правят и национален форум за специализирани кадри

"Има ли индустрия, бизнес и предприемчиви хора, общината ще е добре и ще се развива", заяви на дискусията "Да! На българските региони - Хасково" председателят на най-голямата работодателска организация в страната КРИБ Кирил Домусчиев. По думите му КРИБ е направила много в различни области в последната година. "Създадохме работна група с помощта на депутата Делян Добрев да спрем ръста на такса задължения към обществото за тока, защото можеше да се стигне до парадокса страната ни е да е с най-висока такса в Европа", заяви Домусчиев. Според него работната група под председателството на Добрев има планове как да тя да бъде намалена допълнително.

"По отношение на енергоинтензивните предприятия - успяхме в нещо, за което се борим от 6 години - да получим разрешение от ЕС за намаляване на тежестта за задължението за закупуване от алтернативните източници на ел. енергия - това ще даде възможност за до 85 на сто намаление в зелената компонента в тази такса задължение към обществото", заяви още Домусчиев.

Той подчерта, че "Стандарт" и КРИБ са накарали властта да изпълни 90 на сто от обещанията си за регионите.
"Видях статистика колко въпроса са поставени, колко от тях са намерили решение и какъв резултат е постигнат. В дискусиите, организирани от "Стандарт" и КРИБ, 90 на сто от поставените проблеми са решени, затова ние ще продължим да пътуваме в различните региони на страната", заяви председателят на КРИБ. И допълни: "КРИБ не спира да натиска нещата да се подобряват и да показваме ръст и в икономиката, и в износа".

Домусчиев обеща да организира заедно със "Стандарт" национален форум, на който да се разискват всички аспекти от образованието на кадрите за индустрията и ефективната им реализация. Целта му е да се изработи национална стратегия за развитие на специализирани кадри в страната.

"Сега всеки, който търси работа, е или икономист, или юрист. Но на нас ни трябват кадри, които да застанат зад машините", заяви Домусчиев.

Той поиска и диверсификация на доставките на газ. На нас ни трябва да знаем каква е перспективата за цените на газа и предсказуемост на доставките, така че индустрията да може да планира икономическото си развитие и инвестициите си, заключи шефът на най-голямата работодателска организация у нас.

Помагат на кметове да вземат част от данъка от хазарт

Свиленград пълен с казина като Лас Вегас

Свиленград се превръща в Лас Вегас. В момента има издадени строителни разрешителни за над 20 казина и хотели. От общо 2,227 млн. лв. данъци годишно по Закона за хазарта, нито лев не влиза в общината. Така се прекъсва възможността местната власт да прави подстъпи към залите, хотелите, да модернизира градската среда и така да направи Свиленград още по-привлекателно място за инвестиции. Това заяви на дискусията "Да! На българските региони" кметът на Свиленград Георги Манолов.

Той поиска законодателна промяна за местните такси, която да дава възможност и за приходи в местните данъчни администрации. "Навремето имаше идея данъкът да бъде гъвкав, но това умря във времето", заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Заради бума на хазарта в Свиленград догодина градът ще има нужда от 1500 души квалифициран персонал. Въпросът е не да ги обучим, а да ги вземем от други краища на страната, където ги има. Така той обърна внимание на проблема с липсата на кадри, които изтичат в чужбина.

Градът е изключение и затова и за него трябва изключение от нормите, заяви пък председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Той обеща, че ще помогне за организирането на среща в Министерството на финансите за помощ на хазартната индустрия, за да може част от печалбата да отива в местната община.

Ново кръгово движение за Димитровград

Правят пътя до гробницата край Александрово, паркинг за тирове спира опашките на ГКПП Капитан Андреево

Ще направим всичко, за да осигурим пари за изграждането на ново кръгово движение в Димитровград. Това обеща зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков на дискусията на "Стандарт" и КРИБ. Така той отговори на искането на кмета на града Иво Димов, който се оплака, че вече има няколко инцидента със смъртни случаи и изграждането на пътен възел е крайно наложително. Изграждането му ще струва около 800 000 лв. То ще бъде между Хасково и Димитровград в района, където ще се намират двата завода - на "Са Ба" и "Язаки", за да бъде облекчен трафика и достъпа до предприятията, обясни кметът Иво Димов.

Министерството на регионалното развитие се отнесе доброжелателно и към изграждането на други належащи проекти в региона. "Още за следващата година ще заложим средства за рехабилитацията на пътя Симеоновград-Александрово-Хасково, който води до Александровската гробница, заяви Нанков. Той припомни на кмета на Хасково, че местната община трябва да направи една отсечка от около километър, за да стане проектът факт.

Сред приоритетите на ведомството е и ремонтът на пътя Тополовград-Устрем, който е от около 24 км. Кметът на Свиленград Георги Манолов получи обещанието, че държавата ще се кооперира с местната община за изграждането на ТИР паркинг върху площ от 100 дка в близост до ГКПП Капитан Андреево. Така там ще бъдат отклонявани товарните камиони, което ще спре опашките преди граничния пункт, а самият път ще стане по-безопасен. Кметът поиска държавата да се намеси и да ремонтира третокласния път 5509 от Свиленград до Маточина.

Хасковска област е и сред първите в санирането на жилищни блокове, строени по индустриален начин - панелки и ЕПК блокове. Хасковлии имат дял от около 10 на сто от всички подадени проекти, което е най-големия процент от всички 28 области, заяви зам.-министър Николай Нанков.

Хасковският регион е един от добре развитите в земеделско отношение. За програмния период до 2020 г. в областта ще влязат общо 1,1 млрд. лв. сусбидии от ЕС. "Това означава, че годишно хасковската икономика получава между 150 и 200 млн. от земеделско производство, заяви пък шефът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов.

Индустрията в Хасково живва, щом газът стигне до Гърция

Индустрията в Хасковския регион ще се развие, ако газът стигне до Александруполис чрез проекта за плаващ газов терминал. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев по време на организирания от "Стандарт" и КРИБ форум "Да! На българските региони".

Според него строителните работи могат да приключат до 1 година. Целият проект за плаващия терминал за регазификация на втечнен газ е с прогнозна цена от 300 млн. евро. България може да е акционер с 20 на сто в него, като сумата е поносима за бюджета. Достъпът до LNG газа дава възможност за определяне на 210-220 долара максимална цена на газа у нас.
Макар сега цената да падна от 500 на 150 долара на кубик, терминалът ще даде гаранция, че цената няма да се качи над 220 долара, заяви Добрев.

Според него още тази година над 15 обществени сгради в Хасково могат да бъдат включени в газопреносната мрежа.
Шефът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев разкри плановете за национален иновационен фонд. "Стартиращите компании имат възможност за кандидатстване за проекти. Приемът на документи започва на 30 септември и приключва на 31 октомври, а стойността на кандидатстващите проекти е до 500 000 лева, което ще даде възможност да се изготви дори прототип, който да подпомогне даден бизнес", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай