Даряват икони в Троянската обител

Даряват икони в Троянската обител | StandartNews.com

Всички миряни ще получат реликвите, след като минат под плащаницата

Голямо множество православни християни изпълниха храмове и манастири на Велики петък. Хиляден народ мина под плащаницата, символизираща гроба на Спасителя, в знак на скръб и горест за неговата жертвена смърт, но и в трепетно очакване на Христовото възкресение.

При нас в опелото участват и малки хорове от вярващи, които са се научили да го пеят, сподели игуменът на Троянската света обител велички епископ Сионий. В обителта пристигнаха няколко хиляди човека да се поклонят на плащаницата и скръбно да сведат глави, за да минат под нея. Поклонниците бяха помазани с благословен елей и получиха в дар от манастира малки осветени икони.

Канонът е един и същ навсякъде и затова нищо различно не е и при нас, каза игуменът на Рилския манастир адрианополски епископ Евлогий. В опелото участват само семинаристи и богослови. То се пее на три статии и всяка със собствен напев и това изисква добро познание. За съжаление в тези дни много хора пристъпват в храма със суеверие и невежество, коментира с тъга епископ Евлогий, който е един от най-големите радетели за изучаване на религия и православие в българското училище.

Откакто Разпети петък е неработен ден, идват повече хора, обясни игуменът на Рилската света обител, но заради отдалечеността те не са много в този ден. Зависи и от това дали е хубаво времето, каза още дядо Евлогий.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай