#ДАНСwithme не ще да става партия

Бисер Петното щурмува учредяването на "Протестна мрежа"

#ДАНСwithme не ще да става партия | StandartNews.com

София. "Протестна мрежа", която се превърне в постоянен инструмент за граждански натиск, учредиха бунтарите от #ДАНСwithme. Недоволните от управлението на Пламен Орешарски обявиха, че 55 дни след първия митинг създават хоризонтална структура, в която ще се включат всички създатели и участници "от основните групи в социалните мрежи". Като лица на последните бунтове се представиха Жюстин Томс, Теодор Михайлов, поетите Ясен Атанасов и Иван Димитров, музикантът Лъчезар Косев, блогърът Асен Генов и актьорът Ивайло Захариев. Те повториха искането за оставка и провеждане на предсрочни парламентарни избори до края на годината.
---------------------------------
"Целта на инициативата е да се съхрани енергията на протеста и той да се превърне в постоянен действащ инструмент за съгласувано гражданско участие и контрол, готов да застане срещу всяко управление, което подкрепя олигархични структури и корпоративни интереси и действа против интересите на България", декларираха участниците. "Ние бяхме избрани за днешната пресконференция след среща на около 30 души, администратори на Фейсбук групите около #ДАНСwithme. Имаше гласуване, оттук нататък решенията ще се вземат по този начин", обясни актьорът Ивайло Захариев.

"Не правим и няма да правим политическа партия. Идваме да изпълним девиза: "Съединението прави силата", категоричен беше Ясен Атанасов. Според Асен Генов мрежата

не разделя хората по оста десни - леви

или червени - сини - зелени, а по оста - граждани - мафия.

Протестиращите обясниха, че не подкрепят никоя конкретна политическа сила и отново ще излязат на улицата с възгласи "Оставка", ако и следващите не се справят.

"Протестната мрежа" възнамерява да издава вестник "Протест" в pdf формат, който да се списва от блогъри, а извън интернет да се печата на принтери и да се разпространява в селските райони. "В бъдеще може да направим и бутикова телевизия с двама водещи, ако съберем достатъчно пари", допълни Атанасов.

Протестиращите бяха категорични, че никой не ги финансира, а събират пари от джобовете си "по 5-10 лева, които всеки може да отдели", както и че изработват всички атрибути за бунтовете с подръчни средства. Те признаха, че си партнират с новия "Реформаторски блок", в който участват ДСБ, "Зелените", "България на гражданите", "Единство" и НП "Свобода и достойнство". "В момента се оказахме в една дълга война и се налага да концентрираме усилията си", коментира Лъчезар Косев. Той посочи, че оръжията на протестиращите не са палки или гранати, а търпение и желание за мирен протест. "Ето защо е необходимо да се координираме за общи действия, за да се изпълнят целите на протеста, а именно оставка на правителството и нови избори", заяви Косев.

По време на брифинга на "Протестна мрежа" избухна бурен скандал с друга група протестиращи. Първо няколко граждани обявиха, че организаторите не са легитимни, не желаят да отговорят на определени въпроси, свързани са с политически кръгове и са спонсорирани от

фондации като тази на Джордж Сорос

В това време привърженици на организаторите започнаха да викат мощно "Оставка". При едно от затишията актьорът Ивайло Захариев успя да каже, че освен за оставка, недоволните са и срещу мафията. В това време в залата на БТА нахлу русенският бизнесмен и сочен от мнозина протестиращи за провокатор Бисер Миланов-Петното, заедно с група здрави момчета.

Петното обяви всички присъстващи за "национални предатели" и поиска думата. Причината за нахлуването му бе, че час по-рано самият той бе свикал брифинг, на който се оказа, че не е присъствал нито един журналист и той недоволстваше, че медиите не желаят да го отразяват. От средите на Петното зададоха въпрос към организаторите "Вие хора на Саша Безуханова ли сте?", което окончателно взриви залата. Напрежението ескалира до степен, че се наложи намесата на полицията. Униформените, които охраняват БТА, трябваше да извикат подкрепление от Специализираните полицейски сили, които отцепиха сградата на БТА. Причината беше, че един от бунтарите успя да

изсипе цяла бутилка с вода върху Бисер

с думите "Ходи се изпери", което пък го провокира да търси реванш извън сградата след края на брифинга. Органите на реда дори отцепиха главния вход на БТА заради чакащите отвън привърженици на Петното, а част от участниците бяха изведени през страничните входове. А след като Миланов и хората му бяха изведени, Асен Генов заяви, че протестиращите имат в лицето на медиите свои съюзници при опитите за провокации. "Колкото повече журналистите показвате лицата на хората с криминални прякори, които се опитват да се внедрят в протеста, толкова по-малък шанс имат провокаторите", посочи той.

Дарили на църква 3 бона от кафе

"Аз правя кафето пред парламента. С моя приятел Валентин решихме по този начин да преброим колко хора има пред парламента. Двамата направихме първоначалната инвестиция за старта на начинанието", разказа Георги Илиев на пресконференцията на "Протестна мрежа". За да съберат пари за втория ден, двамата сложили касичка, в която всеки, който си взима топла напитка, да пуска по нещо. "Стигали сме до над две хиляди кафета на ден и успяхме да съберем достатъчно средства не само да правим кафе за протеста, но и да направим дарение на църквата "Св. Георги" в Дървеница. Досега Георги и Валентин са дали над 3000 лева на храма, при който има социална кухня. "Можехме с тези пари да финансираме протеста, но решихме друго - с парите на хората, които пият кафе, да се нахранят гладните", отбеляза Георги Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай