ДАНС: Няма спящи клетки на ДАЕШ у нас

ДАНС: Няма спящи клетки на ДАЕШ у нас | StandartNews.com

Предвид случващото се в Турция, което става близо до нашата държава, съществува висок риск, но няма конкретна заплаха за България. Това каза пред журналисти в парламента председателят на Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) Димитър Георгиев.

 „Нямаме данни, които да са потвърдили наличието на клетки в България", заяви още Георгиев, цитиран от Фокус. И допълни: „Предвид това, което се случва на територията на Турция и което става близо до нашата държава, съществува висок риск, но няма конкретна заплаха за България. Предприети са действията, които са по плана за сигурността. Всяка институция работи. Имаме контратерористичен план за действие, всяка институция знае какво да прави".

Засилени са мерките за сигурност по летищата и транспортните обекти, тъй като сме преценили, че там е съсредоточен основният риск от терористична заплаха. Това обяви малко по-късно вътрешният министър Румяна Бъчварова. 

Тя участва в закрито съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред и контрол над службите за сигурност, по време на което народните представители са били информирани за плана от мерки, по който работят службите за сигурност и МВР.

„Той е разработен в края на миналата и началото на тази година и е приет с решение на Министерски съвет. Към момента всички действия, които се изпълняват, са по този план", обясни Бъчварова.

Вицепремиерът подчерта, че няма непосредствена заплаха за страната ни, нито има конкретни сигнали. „Ние действаме по логиката, че в относителна географска близост има усложняване на ситуацията на сигурността и затова активизираме част от мерките", разясни шефът на вътрешното ведомство. По думите й, концентрацията и готовността на полицията на летище София може да продължи в зависимост от оценката на заплахите.

„Това ниво на готовност, специално на летищата, е много продължително. Преценили сме, че там е съсредоточен основният риск и там действаме като по-висока степен на заплаха", заяви още тя. По думите й, засилени са мерките за сигурност и при транспортните обекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай