Данъчни взимат оборота на длъжници

Данъчни взимат оборота на длъжници | StandartNews.com

Един и същ собственик на четири обекта по Северното Черноморие е останал без оборота си, защото е некоректен длъжник към НАП. Това съобщи Красимир Павлов, който е старши експерт в звено "Комуникации" в ТД на Агенцията по приходите във Варна. Оборотите от обектите са иззети, защото собственикът отказал да плати задълженията си към хазната, каза Павлов.

Той обясни, че фирмите, които имат задължения и изпитват затруднения, могат да се обърнат към публичните изпълнители и да получат разрешение за неотложно плащане. Така бизнесът може да ползва част от средствата, които постъпват в запорираните сметки и да развива дейност, а част от постъпленията отива за плащане на данъците. От тази възможност са се възползвали 20 фирми от Добрич и 73 от Варна. Над 500 хил. лв. от началото на годината са постъпили в бюджета от проведените над 100 търга от публични изпълнители на запорирано имущество.

Вече месец текат засилени проверки на служители на НАП–Варна. Досега по Северното Черноморие са извършени 2800 проверки на магазини и заведения, като са съставени 531 акта за нарушения. 188 от актовете са за неиздаване на касов бон, а останалите са за разминаване между парите в касата и отчетения оборот. По време на проверките са открити 8 обекта, които работят без касови апарати и без изградена дистанционна връзка с НАП.

Едното заведение е в Балчик, друго – в „Албена", а останалите шест - в „Златни пясъци". Седем от тези обекти са отстранили нарушенията и ще им бъде наложена глоба от 3 до 10 хил. лв. Но заведение в Златни пясъци е запечатано за месец, тъй като не си е сложило касов апарат.

През уикенда ще бъдат засилени проверките в заведения от Шабла до Дуранкулак, каза още Павлов, защото не един и два били сигналите за масово неиздаване на касови бонове на румънски туристи. Именно румънските туристи са сред най-масовите в региона и северните ни съседи предпочитат района на Шабла през уикендите. „Предварителната ни информация е, че на румънските туристи вместо касов бон се дават бележки от кочани, които не отговарят на счетоводните закони", каза Павлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай