Да направим Бардо българка, ще приеме

Ще взема слоновете й да пасат в Бояна, обещава проф. Божидар Димитров

Да направим Бардо българка, ще приеме | StandartNews.com

От десетина дни държавата се върти във вихъра на скандалната сделка с дюните в Несебър, а проф. Божидар Димитров хвърли бомбата, че вероятно пясъчните хълмове крият древни съкровища и ценни за археолозите находки. На какво се дължи неговото убеждение за имането в Несебър? Каква е причината за репресиите над гражданите с български паспорти в Македония? Кога ще спре агресията на Скопие към историята ни? Възможно ли е да привлечем богати чужденци подобно на Русия? На тези въпроси "Стандарт" потърси отговор от директора на Националния исторически музей.

- Проф. Димитров, пръв обявихте, че под нашумелите дюни в местността Кокала край Несебър вероятно се крият съкровища и ценни археологически находки. Потвърждават ли се вашите предположения?

- След като направих справка с бургаски и несебърски колеги - действително Кокала е част от некропола на античния град държава Месамврия. В други точки на тази пясъчна местност, които вече са застроени, са открити стотици погребения на древни жители, живели между VI пр. Христа и I век сл. Хр. В съседство са разкрити разкошни дорийски гробници - двукамерни с много богати погребения, които съдържат известната антична рисувана гръцка керамика. Между по-забележителните находки са една бронзова хидрия - съд за вино и множество украшения от злато. Аналогичен е случаят в близко разположения Созопол - целият терен на 3-4 км от провлака на града е осеян с гробове. Същият случай е и в Несебър, тъй като съвършено очевидно е било, че близо 600-те хиляди мъртви за период от 550 г. не са могли да бъдат погребани в самия град, който е гъсто застроен с обществени и жилищни постройки. Те са полагани извън провлака на града в радиус от 3-4 км. Попитах защо местността се нарича Кокала. Местни хора са обяснили на директорката на Бургаския музей г-жа Цоня Дражева, че при гребане на пясък за строежи са откривани кости. Каквото и да се прави там, би трябвало предварително да се направят археологически разкопки. Със сигурност ще излезе нещо.

- Ударното строителство по Черноморието не попречи ли на работата на археолозите?

- Напротив, точно обратното. Благодарение на нашия закон, който казва, че преди да започне каквото и да било строителство, е необходимо да се извършат археологически разкопки, получихме терени, които никога в миналото не можехме да получим. В Созопол беше проучена цялата територия на огромния полуостров Буджака, където именно бяха открити стотици гробове, водопроводи, подземни галерии и т.н. В Балчик също при строителни работи беше намерено добре запазено светилище, затрупано в III век преди Христа.

- Тези дни в град Струмица в Македония имаше обиски и арести на хора, посредничили на македонци за получаване на българско гражданство. На какво се дължи насилието срещу тях?

- Към българското гражданство има огромен интерес в Македония. Досега 86 000 са получили BG паспорти, което е близо 10% от славянското население в страната. Този интерес продължава и сега, което показа несъстоятелността на тезата на македонската пропаганда, че искали наше гражданство само за да пътуват на Запад. Преди 2 г. ЕС махна визите за Македония, но това не се случи - интересът към българския паспорт продължава да е изключително голям. Властите в Скопие се опитват да спрат този процес, който би могъл да ги постави в смешно положение - да управляват народ, в който всеки жител от славянски произход да е и български гражданин. Затова тяхното правителство предприема репресивни действия, които не знам на какъв закон се основават - посредници за получаване на българско гражданство има от 20 г. Това се прави, за да се улеснят хората и да не се трупат на огромни опашки. Не може да се попречи на един македонски гражданин да свърши работа на друг, ако има заверено пълномощно. Тези хора, които са арестувани в Струмица, са и български граждани.

- Защо македонската агресия към България не престава? Какво я подхранва?

- Тя се засилва и няма начин да бъде другояче. Македонската нация е единствената, създадена като антинация на друг народ. Сърбите са откъснали навремето част от българската нация и са я направили да бъде нещо друго, след като са се убедили, че не могат да ги направят сърби. Ако загуби антибългарската си линия, македонската нация просто се превръща в част от българската, която живее в друга държава. Затова няма начин, аз не съм оптимист за усилията на правителството ни да постигне разбирателство.

- Френският артист Жерар Депардйио, който взе руски паспорт, щеше да си спести още 3% данъците, ако беше дошъл у нас... 

- Не е само Депардийо. Близо 5000 французи напоследък са станали руски граждани, също и 3000 ирландци, 4000 германци и т.н. Това е световен процес - от държави с високи данъци хората бягат към страни с ниски. При нас този процес започна след приемането на 10-процентовия данък при Станишев. Изведнъж почнаха да идват руснаци, украинци и - за моя изненада - англичани, американци. Попитах Дянков какво се случва, той ми отвърна: "Някъде да си чувал за държави с 10-процентови данъци? Няма такива!".

- Има ли начин поне от даването на гражданство да спечелим повече?

- Чл. 16 от Закон за българското гражданство позволява да се дава паспорт за особени заслуги или вложени у нас инвестиции, което е световна практика. Затова нека не губим поне за Бриджит Бардо. Тя и в момента отговаря на чл. 16. Бардо е дала стотици хиляди евро за изграждането на приюта за мечки в Белица. Освен това избави всичките ни мечки от страдания при циганите, които ги разкарваха с халка на носа напред-назад. Нека "Стандарт" да излезе с инициатива - по силата на чл. 16 Бриджит Бардо да бъде обявена за българска гражданка. Ще я изненадаме приятно. Мисля, че тя ще приеме.

- Бардо настоява да бъдат спасени два циркови слона, които трябва да бъдат приспани...

- Ще вземем и слоновете в Зоологическата градина. Аз поемам ангажимента да им нося трева от ливадите на Националния исторически музей в Бояна. Мога дори да ги взема и там да пасат - имаме 220 дка ливади.

Цялото интервю четете във в."Стандарт"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай