Да кърмиш на инат

Да кърмиш на инат | StandartNews.com

Майки обсадиха мола, бунтарката Деница им благодари, но не отиде

Германките хранят бебетата си в парка голи до кръста, споделя опит Стефка

Да кърмиш на инат. В понеделник го направиха десетки софиянки, за да подкрепят каузата на Деница Панайотова. Историята на преводачката от испански стана тема номер 1 миналата седмица след истинска "буря" във Фейсбук. Резултатът - охранителят, който й направил забележка, че храни бебето си на пейка в мола, бе уволнен. Но Деница все пак ще води дело срещу търговския център и се закани да дари 500-те лева, които иска, за каузата на кърменето.

Часът на "голямото кърмене" в мола бе от 12 до 15 ч. По пладне "Стандарт" завари двайсетина млади майки в търговския център, но броят им постоянно се менеше - едни идваха, а други, дали своя принос към каузата, си тръгваха - вече удовлетворени. Всички жени бяха единодушни, че няма нищо лошо в това да накърмиш детето си на обществено място, пък било то и в мола. Сред тях не беше Деница Панайотова, което породи слуховете, че тя се е разграничила от акцията на кърмачките. Пред "Стандарт" обаче тя заяви, че не се разграничава, но не е сметнала за нужно да присъства, тъй като ще се изтълкува като дирижирано мероприятие. "Благодаря на майките, но не искам да се появявам повече. Щастлива съм, че те предават нататък и някой друг пое щафетата", коментира Деница.

Когато 32-годишната Стефка Цонева Гутиар разбира за акцията от социалните мрежи, веднага решава, че ще подкрепи каузата. Двумесечната й дъщеря Елеа също беше с нея в мола в понеделник. "Тук съм, защото смятам, че трябва да бъдат защитени правата на нашите деца. Така, както всички хора могат да дойдат в мола и да похапнат, така и малките бебета би трябвало да имат това право", заяви Стефка. По думите й мисленето, че майка не може да кърми на публични места е

много ограничено и сексистко

"Не знам защо хората смятат, че се разголваме до кръста, вадим гърдите си на показ и започваме да ги храним. Това е много далеч от истината", недоумява Стефка. Според нея трябва да си много ограничен, за да въстанеш срещу една кърмачка. "Бих попитала тези хора - техните майки с какво и как са ги хранили? Обиждайки ни, обиждат собствените си майки", категорична е Стефка. И разказва, че многократно е кърмила малката Елеа на публични места - от парка до университета, както и на улицата, защото това е от първа необходимост за хлапето й и тя не може да го остави гладно.

"Едно кърмаче не се храни по режим и не е същото, като да го храниш с адаптирано мляко. То има различна нужда - понякога му се яде повече, друг път по-малко. Не можеш да предвидиш кога и колко ще иска", посочва кърмачката. Според Стефка това не бива да ограничава майките в желанието им да излизат с децата си навън. "В студеното време не можем да сме дълго навън и обикновено разхождаме децата си по такива места - като този мол, макар аз да съм тук едва за трети път", признава Стефка. Не крие, че когато кърми Елеа навън, най-често получава

забележки от дами на средна възраст

"Странно е и не мога да си го обясня. Гледат ме с пренебрежение и отвисоко, а и те са били майки и предполагам, че са хранили децата си", недоумява Стефка. Тя споделя, че тя и всички кърмачки са тук, за да защитят правата на децата си и не търсят слава. "Ние сме се организирали, не сме канили нито една медия, а на идване заварваме повече медии, отколкото бебета. Нещата за пореден път се преекспонират", коментира Стефка. Тя се опасява от начина на медийното отразяване, но все пак съзнава, че ако то е коректно, по-скоро ще допринесе за каузата. Тъй като съпругът й е немец, Стефка има опит с храненето на бебе на публични места и зад граница.

"В Германия се кърми на всевъзможни места и не съм чула за забележки. Виждала съм дори жени без блузи в парка. Време е и българският народ да спре да разсъждава толкова консервативно", споделя Стефка. Тя е категорична, че обществото трябва да проумее, че майките не целят да показват гърдите си и не търсят мъжко внимание, а просто искат да нахранят бебетата си. "Хората дъвчат дъвки, чоплят семки и ядат хамбургери по улиците, а нашите деца пият мляко", посочва Стефка. Тя не знае как би реагирала, ако бе на мястото на Деница, но е категорична, че

за детето си би минала и през нечий труп

Твърдо "за" кърменето на обществени места е и Златина Ненкова, която е майка на две деца - 5-годишно момиченце и 2-месечно момченце. "Кърмила съм и каката над една година, сега кърмя и второто си дете. Това е право не само на жената, но преди всичко на детето и е най-доброто, което една майка може да даде на бебето си. Не виждам нищо лошо", категорична е Златина. Тя споделя, че е кърмила неведнъж на публични места, предимно в парка и в заведения. "Тъй като бебетата са твърде малки, за да се защитят сами, аз съм тук, за да защитя тяхното право", посочва Златина. "Лично аз не бих завела иск, но щях да подам жалба към управата" - така младата майка пък коментира решението на Деница да съди търговския център.

В редиците на смелите майки, които кърмиха в мола, беше и Александра Лазова. Синът й Камен е на 6 месеца. "Нямаше да има скандал, ако кърменето се възприемаше като нормално у нас. На Запад никой няма да направи забележка на някоя майка. Защото нейната цел е не да се разголва, а да нахрани детето си", посочва Александра. Тя споделя, че е кърмила сина си на публични места в Италия и не е срещала неодобрение като у нас. "Тук съм виждала неодобрителни погледи и то по-скоро от жените. Мъжете като че ли не забелязват какво се случва. Докато по-възрастните дами правят забележки - може би от яд или

защото не са имали тази смелост навремето

коментира Александра. Тя одобрява решението на Деница да потърси възмездие в съда и споделя, че също би го сторила. "Съжалявам, че охранителят си загуби работата, но правата трябва да се защитават категорично. А на скептиците ще кажа, че кърменето е нещо нормално, а не пошъл сексуален акт и не трябва да се правят забележки", казва Александра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай