Да избягаш от леговището на хакера

Да избягаш от леговището на хакера | StandartNews.com

Главоблъсканицата "Mind rooms" се превръща в гейм туризъм

Детективски нюх, логическо мислене и безстрашие - ако сте горди притежатели на тези умения, има място къде да ги демонстрирате. В тъй наречените "mind" или "escape rooms", които в София вече са повече от десетина. Принципът е следният: една тайфа приятели (най-добре да са четири пет) влизат в специално подготвена стая. В нея е пълно с куп загадки, а решаването на всяка от тях ти дава ключ, шифър, улика как да продължиш напред. Необходимо е да си наблюдателен и да мислиш логично. Например ако видиш заключено чекмедже, по всяка вероятност трябва да откриеш ключ към него; вътре пък ще намериш инструкция за следваща загадка. Приключението продължава около час, а после излизаш от стаята с повишен адреналин и радост, че си се справил със загадките. Ако си успял разбира се.
Една от най-новите такива стаи се нарича "Леговището на хакера". "При нас единственото страшно е, че е страшно забавно", твърди един от основателите й Георги Папучаров.

Идеята им дошла в Берлин. С четиримата му приятели, колеги и съмишленици, посетили една такава стая. После обиколили още 6 за няколко дни. "Там нещата са на много високо ниво - ефекти, техники, декори", разказва Георги. Сюжетите били ориентирани към историята на германците - разделянето на западен и източен Берлин например било вписано в част от загадките.

У нас всяка една стая предлага разнообразен умствен пъзел. Някои те пренасят в 19 век, други са озаглавени "Зимна приказка", трети се наричат "Съветски кабинет", има и "Будоарът на мистерията". Обикновено развлечението излиза около 20 лева на човек.

За пионери в София се считат авторите на "Dextrophobia Rooms".

Но номера е в това, че през една стая минаваш само веднъж - задачите там не се променят и би било скучно да я повториш.

Но пък може и да стават промени. Папучаров казва, че планират след година да променят тяхната стая, когато се изчерпа. "За три месеца "Леговището на хакера" са минали над 1500 души. Сюжетът е следният: влиза група, които един вид са спасителен отряд, който трябва да обезвреди опасен вурис, за да не порази сателитите на НАСА. Трябва да се справят за 60 минути. И да предотвратят срив в информационните системи. "Сега това се води забавление на интелигентните. В компютърните игри всичко се управлява с копче. Тук обаче играеш с истински човеци", пояснява Георги. Задачите са много и различни. От екипа през цялото време наблюдават играещите и им дават напътствия с послания на монитора. Игрите могат да се водят на български, и на английски. Сам човек е почти невъзможно да намери изхода - важната е играта в екип. Играчите са от 2-ма до 6-има.

Сега от Георги и компанията му Offline правят втора стая. Тя е с работно заглавие "Древен Египет". Ще има художествена измислица, постарали са се атмосферата и декора да са впечатляващи.

Идват повече геймъри, но и други запалени за адреналин хора, дочули от приятели "колко е яко". 95 % от хората, които излизат са щастливи, викат и пляскат:"Колко е жестоко!".

"Пускали сме и бебета, но само защото няма кой да ги гледа. Играли са и бременни жени, няма нищо натоварващо. А и всеки може да отиде до тоалетна, ако му се наложи, така че чувство за клаустрофобия няма. Децата се справят по-добре от възрастните, имат ненакърнено въображение. Мислят "out of the box", вън от схемата, и често възкликват: "Мамо, така ще е по-готино да го направим". Но възрастните им шъткат да мълчат, че мислят съсредоточено, а често именно хлапетата знаят верния отговор. Влизат от 9 до 99 годишни. "Наскоро имахме група, дошла за тиймбилдинг, след семинар по лидерство и беше нещо като финален тест, за това кой ще се изяви като водач на останалите", разказва Георги.
Не всички успяват да приключат навреме. Най-първият тим, който бил един вид тестови, не могъл да се измъкне 2 часа. Тогава създателите на стаята направили подобрения в пъзелите, за да улеснят играчите.

Рекордът е 39 минути. Отличниците били група румънци. В Букурещ има повече от 40 стаи, най-много в Европа, но въпросните младежи обиколили всички и търсели нови хоризонти. Останали очаровани от българските.

Изобщо манията по стаите за главоблъсканици се превръща в ескейп туризъм. В стаята на Offline идват испанци, французи и италианци. Чужденците пристигат в София, стоят два дни и минават през всички стаи, за които знаят.

В Лондон също се появили няколко, в Атина има комплекс със 7-8 стаи, в Русия разполагат с огромни халета, разположени на площ от 1500 кв.м, организирани по различни тематики. В Азия също е пълно с такива, но там са по-хорър ориентирани и можеш сериозно да си изкараш акъла.

Сега у нас се опитват да организират такива екскурзии в страната, защото вече има такива стаи също в Пловдив и Варна.
Наскоро отбор от Благоевград минал през "Леговището на хакера" и хората препоръчали забавлението на познати. Още на другата седмица дошли други благоевградчани. Георги и колегите му се занимават със софтуер - правят предимно игри за телефони. Имат опит с това как да забавляват хората.

Веднъж дошли мераклии, които били спрели на зелена зона, на близкия булевард, и помолили като им свърши времето да ги предупредят. "Захласнаха се напълно, потопиха се във филма. А ние им пращаме съобщение на монитора: "Само ви подсещаме за зелената зона". И те помислиха, че това е част от играта и започнаха да търсят зелена зона из стаята. Толкова се бяха улисали", разказва Георги.
Имали са случаи, когато ученици бягат от часовете, за да дойдат да играят. Идват родителите да ги търсят, карат им се... След това явно директорките питат къде са ходили и след няколко дни идват още групи от същото училище, чули, че е много гот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай