Цветозар Томов напуска Пловдивския университет заради Камата

Цветозар Томов напуска Пловдивския университет заради Камата | StandartNews.com

София. Връчването на званието  "Доктор хонорис кауза" на Христо Стоичков от Пловдивския университет толкова обиди Цветозар Томов, един от известните български социолози, че той изпрати писмо за прекратяване на трудовия си договор с висшето училище.

"От медиите научих, че Пловдивският университет е присъдил званието доктор хонорис кауза на г-н Христо Стоичков", пише Томов в писмо до ректора на вуза доц. д-р Запрян Козлуджов.

"Няма да коментирам въпроса с какви постижения в сферата на науката и образованието новоизлюпеният почетен доктор на Пловдивския университет е заслужил тази чест. Известно ми е, че присъждането на най-високото академично звание на хора, доказали се преди всичко с умението си да ритат топка, се превърна в традиция за този университет. Това звание е присъждано на българския футболист Христо Бонев, италианската футболна звезда Карло Анчелоти, както и на германския футболен деятел Енгелберг Неле.

Случаят с г-н Стоичков, обаче, е връх на тази срамна традиция, предвид факта, че става дума за впечатляващо неук и необразован човек. Личното ми мнение е, че това унижава не само Вас и членовете на Академичния съвет на университета, които сте пряко отговорни за това решение, но и всички преподаватели и студенти на Пловдивския университет, които нямат нищо общо с него.

Тъй като не искам да споделям подобно унижение, настоявам незабавно да прекратя трудовия си договор с Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Ще дам, според силите си, гласност на това писмо и изразената в него позиция, тъй като смятам, че колениченето на академичните среди пред силните на деня е публичен проблем", заявява доцент д-р Цветозар Томов от катедра "Критическа и приложна социология".


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай