Чужда снимка изпрати Асен в кувейтски затвор

Чужда снимка изпрати Асен в кувейтски затвор  | StandartNews.com

Варненец нарочен за източване на кредитни карти

Кузев сам открил истинските престъпници, които се измъкнали

Миналия четвъртък предаването "На кафе" по Нова телевизия разказа историята на варненеца Асен Кузев, арестуван в Кувейт по обвинения, които твърди, че може да опровергае. Българинът отива в близкоизточната страна на гости на майка си и сестра си, но е задържан за източване на кредитни карти. Лежал е в кувейтски затвор, а от 10 месеца няма право да напуска страната. Гаранцията на 29-годишния българин е 25 000 евро, точно толкова, колкото са източени от кредитните карти. Най-тежкото наказание за престъплението, за което е обвинен, е до 7 г. затвор. Асен твърди пред медиите, че никога не е виждал как изглеждат сканиращите устройства. След собствено разследване Кузев открил, че истинският извършител на престъплението е друг българин от Стара Загора. Асен иска справедливост и пише до медиите, защото според него българските институции не са се задействали по случая.

"Все отнякъде трябва да започне да се подрежда животът ми". Това е написал Асен Кузев в профила си във Фейсбук, след като е променил статуса си на "обвързан". Варненецът моли за помощ чрез социалната мрежа. Там е създадена и общност в негова подкрепа - "Освободете българина Асен Кузев". Молбата му е и българските институции да се заинтересуват от неговия случай.

На 26 март 2014 г. Асен отлита с баба си Мария Андреева за Кувейт на гости при майка си, която работи от 4 години там и е омъжена за сириец с американско гражданство. Отивали на рожден ден на малката му сестра. Кузев лети за Кувейт за четвърти път в рамките на две години. Проблеми не е имало. На четвъртото му отиване е задържан още на летището. Отива да си попълни документите за виза, застава на гишето, но служителите му казват да чака. Седнали с баба си да чакат. Питал след час какво се случва. Отговор не получил. След около два часа чакане при тях дошли полицейски служители и казали да ги последва без обяснение. Опитал се да им сподели, че баба му не знае език, но те били категорични, че ще се оправи, а тя е свободна да си ходи. Нямал обяснение какво се случва. Бил отведен в стаята, където задържат нелегални имигранти, после преместен в килия. Започнал да звъни на посланика ни в Кувейт, на адвокати, но понеже било около 4 ч сутринта, отговор нямало. Не получил обяснение през цялото време на летището. С белезници вече в килията също. Пуснали доведения му баща да го посети, той го успокоявал, че е грешка. В 9 ч сутринта дошли следователи, изкарали го от килията, отвели го в следствен участък. Там били адвокатът на семейството на Кузев и българският посланик в Кувейт. Следователите изкарали някакви документи, говорили с посланика и той му казал, че е обвинен в източване на 24 000 евро от над 100 кредитни карти в съучастие с още няколко българи. Престъплението било извършено между 21 и 26 февруари 2013 г. Според местното разследване това се доказвало от снимки от видеокамери на банката, където са тези банкомати. Асен казал на адвоката си и консула, че иска да се направи биометричен анализ. Според защитника няма как да се направи такава експертиза, защото нямат снимка в лице.

Според Асен времето съвпада с друг негов престой там, но денят съвпада с отлитането му за България. Твърди, че има алиби за дните, в които е извършено престъплението, и то може да бъде потвърдено. Близките му са на мнение, че отправените обвинения са скалъпени. "Представят като доказателство някаква снимка в гръб на човек, който стои пред банкомат и поставя някакво устройство за сканиране на данни. Консулът е категоричен, че това не е братовчед ми. Асен е видял снимката - и той казва, че това не е той", твърди пред медиите Магдалена Михайлова, братовчедка на задържания варненец.

Местните власти твърдели също, че разполагат и със свидетелски показания на друг арестуван българин. "Хората там са категорични, че това е той на снимката. И ще стои в затвора, докато не се изяснят доказателства, виновен ли е, невинен ли е. Там може би практиката е виновен до доказване на противното, а не обратното", опасява се братовчедката. Още след задържането на Кузев българският консул в Кувейт посетил младежа, баща му също. Асен е изправен пред местния съд. Младият мъж ще стои в Кувейт, докато не се изяснят доказателствата дали е виновен, или не. Писал молба преди около четири месеца до българското Външно министерство чрез посолството ни в Кувейт, но отговор нямало.

Във втора молба от 16 декември м.г. е посочил името на този, заради когото е обвинен по погрешка, и приятелите му. Кузев стигнал до това заключение, след като направил с доведения си баща частно разследване. Съдействали му и от "Turkish Airlines", за да се установи истинският извършител. Оказало се, че тримата българи закупили билетите си от една агенция в Истанбул и са летели в последователност 18, 19 и 20 февруари 2013 г. Билетът на Кузев бил купен на 31 декември 2012 г. по интернет, София-Истанбул и в същия ден Истанбул-Кувейт за 25 януари 2013 г. Това, според Кузев, означавало, че е месец преди това на престъпната група. Вярно е, че и четиримата българи напускат Кувейт на една и съща дата - 26 февруари, но с различен час на check in, установило частното разследване на Кузев. На тримата е в 1,24 и 1,25 ч в полунощ, заснети са на летището като група, а часът на check in на Кузев е в 12,42, т.е. час преди това. Според него снимките на обвинението са направени в 1,34 ч. На следващото съдебно заседание тези материали ще бъдат изявени като налични, но ще трябва съдията да ги изисква по легален път, твърди Кузев. От стреса младият мъж започнал да оплешивява, косата му побеляла, започнал да припада, загубил и работата си. Преди да замине за Кувейт през миналата година, имал бизнес план да изнася млечни продукти за там - сирене и кашкавал. Липсва му България, близките му, приятелите, любимият сноуборд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай